Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opernemu pevcu Gostiču v spomin

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 05. 03. 2018 / 09:48
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2018 / 09:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Opernemu pevcu Gostiču v spomin

V okviru 19. Gostičevih dnevov od 4. do 15. marca je v Sloveniji in Zagrebu več prireditev v spomin Jožetu Gostiču.

Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Društvo prijateljev zagrebške Opere, SNG Opera in balet Ljubljana in Opera HNK Zagreb so in še bodo pod pokroviteljstvom občine Domžale v okviru 19. Gostičevih dnevov od 4. do 15. marca v Sloveniji in v Zagrebu pripravili več vrhunskih glasbenih prireditev v spomin opernemu prvaku Jožetu (Josipu) Gostiču s Homca (1900–1963).



Vanje je v nedeljo, 4. marca, dopoldne uvedla maša v župnijski in romarski cerkvi Marijinega rojstva na Homcu; ob domačem župniku Alojzu Hostniku jo je daroval upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres. Na koru je zbor Consortium musicum iz Ljubljane pod zborovodjem Gregorjem Klančičem, s solisti Ano Marijo Lazarević, Martinom Logarjem in Matijo Bizjanom ter organistom Rokom Rakarjem izjemno dovršeno izvedel slovesno mašo v čast sv. Ceciliji francoskega skladatelja Charlesa Gounoda, med mašo pa zapel tudi več postnih pesmi. Popoldne je bil v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah slavnostni koncert solistov Opere HNK Zagreb ter SNG Opere in baleta Ljubljana.



Številne obiskovalce maše, med njimi veliko ljubiteljev vrhunskega petja, je na začetku pozdravil predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borut Jenko, na koncu se jim je zahvalil domači župnik Hostnik. Poudaril je, da je bil operni pevec Gostič veren človek ter da nas je v tem svetišču danes združila ljubezen do lepe glasbe, spomin na izjemnega pevca pa tudi prijateljstvo med dvema sosednjima katoliškima narodoma, ki presega politične in druge napetosti in delitve. Nadškof Stres je zbrane povabil, naj ob tako lepem petju in bogoslužju v prelepem homškem svetišču, spodbujeni z božjo besedo, v postnem času poskrbijo tudi za svetišče svojega telesa in duše – »to svetišče očistimo in polepšamo« za Boga in največji krščanski praznik.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh