Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opeka škofe spodbudil k večjemu sodelovanju laikov v bogoslužju

Za vas piše:
J. P.
Objava: 05. 12. 2023 / 07:02
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2023 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opeka škofe spodbudil k večjemu sodelovanju laikov v bogoslužju
Srečanje slovenskih škofov z misijonarjem Petrom Opeko. FOTO: Tiskovni urad SŠK

Opeka škofe spodbudil k večjemu sodelovanju laikov v bogoslužju

V sklopu svojega obiska v Sloveniji, prvega po 8 letih, se je misijonar na Madagaskarju Peter Opeka v Hiši kruha pri Svetem Duhu v Škofji Loki srečal tudi s slovenskimi škofi.

Škofe je v pogovoru zanimal zlasti Opekov pogled na Cerkev v Sloveniji in Evropi. Po vsem svetu spoštovani gosti je z njimi podelil svoje bogate izkušnje oznanjevanja evangelija in predvsem poudaril, da mora biti Katoliška cerkev bolj odprta za vsakogar. Sam se je namreč prav s tem prepričanjem podal na pot gradnje misijona, je sporočil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Gabriel Kavčič.

Peter Opeka je na srečanju s slovenskimi škofi izrazil prepričanje, da bi se morali vrniti k misijonarskemu veselju, ki ga je Cerkev doživljala po 2. vatikanskem koncilu. FOTO: Tiskovni urad SŠK

Na ljubezni do petja graditi naprej

Opeko je ob srečanju z ljudmi, ki živijo na obrobju smetišča glavnega mesta Antananariva, pretresla njihova velika revščina, zato je s somišljeniki leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa, ki pomaga ljudem rešiti se iz začaranega kroga revščine. Misijonar je škofe spodbudil, naj se v Sloveniji daje vse več prostora sodelovanju laikov v bogoslužju, in poudaril slovensko ljubezen do petja, na kateri je treba graditi naprej in ki je značilna tudi za Malgaše.


Blizu ljudem v njihovih stiskah!

Kot je še izpostavil, med obiski slovenskih krajev v teh dneh opaža veliko ljudsko vero, ki tli v slovenskem narodu, in izrazil prepričanje, da bi se morali vrniti k misijonarskemu veselju, ki ga je Cerkev doživljala po 2. vatikanskem koncilu. Zlasti pa je škofom in duhovnikom položil na srce, naj bodo vedno blizu ljudem v njihovih stiskah, in za zgled postavil škofe in duhovnike na Madagaskarju, ki skupaj z verniki živijo v revščini, vendar z veseljem in bližino oznanjajo evangelij.

Opeka je v pogovoru s škofi poudaril, da mora biti Katoliška cerkev bolj odprta za vsakogar. FOTO: Tiskovni urad SŠK

Zgled v zadnjih treh papežih

Pri tem se lahko po Opekovem prepričanju zgledujemo tudi po zadnjih treh papežih, zlasti Frančišku. Škofje so ob koncu gosta prosili za blagoslov in obljubili konkretno finančno pomoč njegovemu delu z ubogimi. Srečanje, ki se je končalo z medsebojno zavezo k povezanosti v molitvi, je bilo tudi uvod v duhovne vaje, ki so jih po pogovoru z misijonarjem Petrom Opeko v Hiši kruha začeli slovenski škofje, je na spletni strani SŠK še zapisal dr. Gabriel Kavčič.

Nalaganje
Nazaj na vrh