Ob 60-letnici TD Polenšak bodo spekli že 60. vrsto kruha
Ob 60-letnici TD Polenšak bodo spekli že 60. vrsto kruha
Jubilejna prireditev bo potekala kar tri dni, in sicer od petka, 14. julija, do nedelje, 16. julija. Petek bo namenjen obujanju spominov in zgodovini društva ter glasbenemu praznovanju. V soboto sta na sporedu kulturni del in zabava. V nedeljo pa bo dan za otroke z osrednjo prireditvijo, prikazom žetve, in večernim plesom. Na razstavi bo zadišalo po kruhu in pogačah, posebne pozornosti bo zagotovo deležna tudi Polenska gibanica.
Prav tako si bo možno ogledati njihov EKO muzej. Značilnost praznika je, da uporabijo najboljše iz njihovega okoliša (domača moka, skuta, smetana, vino in mesnine) ter s tem podprejo delo domačih kmetov in pridelovalcev, obiskovalci pa lahko uživajo v pristnih okusih domačnosti.
Doživite starodobne načine žetve
Domačini bodo prikazali starodoben način žetve, ki ga bodo začeli s klepanjem srpov, temu bo sledila žetev žanjic s srpi in koso, prikaz žetve s kosilnico na konjsko vprego, prikaz mlatve s cepmi ter ples mlatcev. Za obiskovalce bosta zagotovo zanimiva prikaz mlatve s trešmašinom, geplom in vejanje pšenice. Po končanem delu se bodo predstavile še lokalne folklorne skupine in starodobniki (traktorji, avtomobili in motorne vozila).
Gostje si bodo ob tem lahko brezplačno ogledali dve razstavi. »Pripomočke v EKO muzeju, ki so jih uporabljali ljudje pri opravilu žetve nekoč ter razstavo kruha in pogač, ki jih naše gospodinje pripravijo in ponudijo v nakup in okušanje doma. Letos bomo predstavili že 60. novo vrsto kruha, ki jo razkrijemo šele na sami prireditvi,« pravi soorganizatorka prireditve Maja Kukovec.
Polensko gibanico pripravlja več kot 30 ljudi
Prireditev bo polna okusnih presenečenj, obljubljajo organizatorji. »Najboljše, kar lahko okusite na naši prireditvi, je zagotovo slastna Polenska gibanica. Ta izjemna sladica, pripravljena iz vlečenega testa, skute in smetane, je značilna za naš konec in velja za najokusnejšo ravno pri nas. Gibanico bomo pekli dva dni, pripravlja pa jo več kot 30 ljudi,« pravi Kukovčeva in dodaja, da so poskrbeli tudi za najmlajše obiskovalce, saj zanje pripravljajo različne delavnice, igre in gledališko predstavo.
Spekli bodo že 60. vrsto kruha
Osrednjo vlogo poleg žetve ima seveda peka kruha. Vsako leto namreč spečejo novo vrsto in letošnji bo že šestdeseti. »Kruh in dobrote, ki jih gospodinje spečejo za našo prireditev, so dragoceni del razstave, ki si jo lahko ogledajo naši obiskovalci. Najprej smo hvaležni za žito, ki nam zraste na polju, nato ga hvaležno spravimo in zmeljemo,« poudarja naša sogovornica. Ves čas razstave bo potekala prodaja dobrot, ki jih bodo obiskovalci lahko okušali in odnesli domov.
Vsaka vrsta kruha je nastala z veliko ljubeznijo in nosi v sebi poseben pomen in posvetilo. (Maja Kukovec)
Letos bodo pekli tudi vola, še ena novost pa je stojnica s spominskimi izdelki društva, ki jih bo možno kupiti. Med nastopajočimi se bo skozi tri dni zvrstilo 60. folklornikov, 60. harmonikašev, 60 vokalistov, 60 starodobnikov in še več podobnih simboličnih izzivov ob obletnici.
Več fotografij si oglejte v spodnji fotogaleriji.