Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oklahoma prepoveduje splav na osnovi spola zarodka

Objava: 25. 05. 2009 / 07:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Oklahoma prepoveduje splav na osnovi spola zarodka

Do sprejetja zakona manjka le še podpis guvernerja

Zakonodajna oblast ameriške zvezne države Oklahoma je sprejela predlog zakona, ki prepoveduje splav na osnovi spola zarodka. Zakon bo potrjen, ko ga podpiše še guverner te ameriške države.

V senatu je bil predlog novega zakona o splavu izglasovan z veliko večino, pozdravljajo pa ga tudi v krogih gibanja Za Življenje. Frank Pavone, direktor ameriške organizacije Duhovniki za Življenje, je pojasnil, da je splav otroka na osnovi spola žaljiv na tolikih ravneh, da si težko predstavlja, kako bi lahko opravljanje tega postopka kdorkoli upravičil.

Po predlogu novega zakona o splavu zvezne države Oklahoma bo moral tisti, ki izvaja splav, na ministrstvo za zdravje sporočiti starost, zakonski stan in izobrazbo matere, število njenih predhodnih nosečnosti, razlog za opravljanje splava in metodo izvajanja, ter naravo materinega odnosa z otrokovim očetom. Poročilo bo moralo vsebovati tudi podatek o načinu plačila za opravljeni splav, vrsto zdravstvenega zavarovanja, ceno postopka ter podatek, ali je bil opravljen ultrazvočni pregled.

Če bo zakon sprejet, bodo zdravstveni delavci, ki opravljajo splave, te podatke dolžni posredovati od leta 2011 dalje.

Po zakonu, ki je trenutno v veljavi, država prejema nepopolne podatke o ženskah, ki opravljajo splav, in sicer le njihovo starost in območje bivanja. Zdravniki s treh ustanov v Oklahomi, ki imajo dovoljenje za opravljanje splava, te podatke posredujejo prostovoljno. Po novem zakonu naj bi bili zdravniki, ki zahtevanih podatkov ne bi posredovali, kaznovani z globo v višini do $100.000.

Predsednik državne organizacije ‘Prebivalci Oklahome za Življenje’, Tony Lauinger, pojasnjuje, da bi novi zakon pomagal dokazati, ali so splavi resnično ‘varni, dovoljeni in redki’, kot trdijo nekateri. Zaenkrat namreč ni načina, s katerim bi te trditve lahko dokazali. Zdravstveni delavci redko posredujejo poročila o zapletih, zelo malo pa je tudi znanega o škodljivosti splava za telesno in duševno zdravje matere, je še povedal Lauinger.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh