Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ogorčenje in globoka žalost« po napadu v Trierju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 12. 2020 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2020 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Ogorčenje in globoka žalost« po napadu v Trierju

Škof Ackermann povabil k molitvi za vse žrtve poblaznelega voznika.

FOTO: Vatican Media

Po včerajšnji smrtonosni vožnji poblaznelega voznika v nemškem Trierju med tamkajšnjimi prebivalci vladata ogorčenje in globoka žalost. Predsednik Nemške škofovske konference, škof Georg Bätzing, je izrazil pretresenost vseh cerkvenih voditeljev v državi in prizadetim zagotovil svojo molitev.

»V trenutku, ko ostajamo brez besed in pogreznjeni v žalost, sem blizu vsem žrtvam, umrlim, poškodovanim in njihovim svojcem,« je izjavil škof Bätzing. Zagotovil je, da moli zanje in za vse, ki so prizadetim ponudili takojšnjo pomoč: reševalcem, policistom in tamkajšnjim duhovnikom. V mislih je tudi z vsemi, ki so morali ta zločin doživeti iz neposredne bližine, še posebej, ker si kot nekdanji domačin v Trierju lahko živo predstavlja prizorišče dogodka.

Včeraj nekaj pred 14. uro je moški z visoko hitrostjo v cikcaku vozil skozi mestno središče. Po navedbah policije je zapeljal tudi čez območje za pešce in se naključno zaletaval v ljudi. Policisti so poblaznelega voznika po nekaj minutah uspeli ustaviti in ga aretirati: gre za 51-letnika, rojenega v Trierju, ki še vedno živi na tem območju.

Motivi nejasni

Motivi za včerajšnje dejanje, v katerem je življenje izgubilo pet oseb, številni pa so bili huje poškodovani, zaenkrat še niso jasni. Doslej se še niso pojavile kakršne koli razlage, ki bi namigovale na politične ali verske motive. Storilec za volanom je bil pod močnim vplivom alkohola in je domnevno tudi duševni bolnik.

Po besedah škofa Bätzinga to ne upravičuje njegovega nesmiselnega in tragičnega početja, saj »kakršno koli dejanje, usmerjeno proti človeku, ne sme imeti prostora v naši družbi«. Predsednik Nemške škofovske konference je pozval vse člane družbe, vključno s Cerkvijo, »naj v naši deželi še naprej neutrudno širijo znamenje upanja, miru in sožitja, da nasilje in smrt ne bosta imela zadnje besede«.

Molitev in žalovanje

Katoliška in evangeličanska Cerkev v mestu sta z ekumensko molitvijo v trierski stolnici sinoči ponudili priložnost, da so ljudje lahko izrazili svoje ogorčenje, osuplost in žalost. Kot je dejal krajevni škof Stephan Ackermann, se je »za mesto Trier iztekel grozljiv dan«. Ekumenske molitve se je udeležilo okoli 150 ljudi. Na stopnicah okoli oltarja so obiskovalci postavili sveče in nekaj plišastih živalic. Davi so v stolnici obhajali tudi spominsko bogoslužje za žrtve.

Osuplost nad včerajšnjim dejanjem so na družbenih omrežjih izrazili številni nemški politični predstavniki, med njimi tudi zvezna kanclerka Angela Merkel. Trierski župan je na tiskovni konferenci spregovoril o »najtemnejšem dnevu za Trier po drugi svetovni vojni«.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh