Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odzivi izpred Magistrata: »Brezbrižnosti večine Ljubljančanov ne razumem«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 10. 2024 / 09:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2024 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odzivi izpred Magistrata: »Brezbrižnosti večine Ljubljančanov ne razumem«
To je bil že 16. protest pred Magistratom. FOTO: Janez Porenta

Odzivi izpred Magistrata: »Brezbrižnosti večine Ljubljančanov ne razumem«

Ljubljanski opozicijski mestni svetnik Aleš Primc (Glas za otroke in družine) in njegovi somišljeniki se ne dajo! Včeraj so pred Magistratom na velikem shodu že šestnajstič protestirali proti samovolji župana Zorana Jankovića in njegovemu zastrupljanju čiste pitne vode v glavnem mestu.

»Najprej vas prosim, da se vsak ozre malo okrog sebe in pogleda, ali je morda med nami Robert Golob,« je z retoričnim vprašanjem začel pobudnik protestnih shodov Aleš Primc, ki je prejšnjič predsednika vlade javno povabil na shod glede na to, kar je govoril v Združenih narodih. »Takrat smo rekli, da človek s takšnimi stališči sodi naravnost sem, pred Magistrat. Če je torej Robert Golob tukaj, naj dvigne roko!« je nadaljeval Primc in pozneje pojasnil, da preklicuje vabilo za premierja za govorca na shodu za čisto pitno vodo: »Človek, ki aktivno dela za zastrupitev vode, nima tu kaj govoriti!«

Shod se je začel eno uro pred redno sejo Mestnega sveta MOL. FOTO: Janez Porenta

Slišati je bilo tudi Zdravljico

Poleg Aleša Primca sta večstoglavo množico zbranih nagovorila tudi predsednik ljubljanskega mestnega odbora opozicijske SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs ter predstavnik lastnikov zemljišč na trasi razvpitega kanala C0 Brane Grad, v kulturnem programu je sodelovala pevka in priznana glasbena pedagoginja Nada Žgur, ki je uvodoma zapela Zdravljico, svojo odsotnost pa je opravičila predsednica parlamentarne preiskovalne komisije o kanalu C0 in poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je pristala na bolniški. »Hvala za vse, kar delaš,« se ji je na daljavo zahvalil Primc.

Zahteva za referendum

Med udeleženci je pozdravil še enega podobnega borca proti nepravičnostim v državi, predsednika stranke Glas upokojencev Slovenije in pobudnika mesečnih vseslovenskih protestnih shodov upokojenk in upokojencev Pavla Ruparja, ki je požel gromek aplavz in skandiranje navzočih. »Plače funkcionarjev naj bi se po zakonu, ki naj bi bil sprejet ta teden, dvignile od 35 do 70 %, gospodu Jankoviću na 8 jurjev. Upokojenci po večini celo leto skupaj ne vidite toliko denarja od pokojnin. Zato bomo vložili zahtevo za referendum proti dvigu plač funkcionarjem,« je napovedal Rupar.

»Najprej vas prosim, da se vsak ozre malo okrog sebe in pogleda, ali je morda med nami Robert Golob,« je z retoričnim vprašanjem shod začel pobudnik Aleš Primc. FOTO: Janez Porenta

Prihodnji shod bo 18. novembra

Za konec 16. shoda se je Primc obrnil proti ljudstvu in jih nagovoril še: »Dragi prijateljice in prijatelji, prosim vas za dovoljenje, da naši shodi postanejo – poleg shodov za čisto pitno vodo in shodov za pravico do zdravnikov – tudi shodi za ohranitev ljubljanske stolnice in ljubljanske tržnice in proti gradnji garažne hiše! Zorana Jankovića moramo ustaviti, drugače nam bo v svojem pohlepu zastrupil vodo, zastrupil zrak in uničil staro Ljubljano. Tega mu ne smemo dovoliti. Vode ne damo! Stare Ljubljane ne damo! Dostojanstva ne damo!« Povabil je še na prihodnji shod 18. novembra 2024.

Anketa med udeleženci

Marinka, Ljubljana:

Niti enega shoda še nisem zamudila, ker se mi to, kar se dogaja s kanalom C0, zdi okoljski in tudi enostavno človeški kriminal. Brezbrižnosti večine Ljubljančank in Ljubljančanov pa ne razumem, sploh jih ne zanima, zanje je to politika, zame pa to ni nobena politika – zame kanal C0 nima politične barve! Razen shodov pa nimamo druge možnosti, da bi izrazili svoje ogorčenje.

Vihralo je precej slovenskih zastav. FOTO: Janez Porenta

Lojze, Škofljica

Četrtič sem že tukaj in s svojo udeležbo želim pripomoči, da se ustavi ta agonija, ki lahko preraste v resen problem. Vendar pa ljudje tega ne dojemajo zadosti, zlasti Ljubljančani – morda zato, ker niti niso obveščeni, morda pa tega ne jemljejo resno. Vztrajali bomo, dokler se projekt ne ustavi. Če se ne zamenja celotna garnitura, ne bo rešitve.

Jožica, Ljubljana

Na prav vsak protest pridemo, da branimo Ljubljano in vodo pred Jankovićem, ki pa se bolj malo ozira na nas, ker ga podpira vlada. Mislim, da smo v našem boju kar uspešni, bili bi pa še bolj, če bi prišlo še več Ljubljančank in Ljubljančanov. Večina jih sploh nima pojma, kaj počne Janković. Počasi se premika v pravo smer, dokaz za to je, da cevovod še ni odprt. Žal le določeni mediji povedo, da se sploh kaj dogaja, morali bi prodreti tudi v osrednje medije.

Z zgovornimi transparenti so Ljubljančanke in Ljubljančani izrazili nezadovoljstvo nad Jankovićevim vodenjem občine. FOTO: Janez Porenta

Matej, Ljubljana – Vič

Na shodu sem tretjič ali četrtič. Tu sem zaradi pitne vode. Škoda bi bila, če bi ostali brez nje in bi jo potem morali kupovati v plastenkah, kar bi bilo dražje in tudi slabše. Upam, da bomo s shodi še naprej dosegli, da ta sporni projekt ne bo dobil obratovalnega dovoljenja. Če ne bi verjel, da bomo na koncu »zmagali« mi, niti ne bi prišel!

Nalaganje
Nazaj na vrh