Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv škofa Sajeta glede domnevnih preiskav njegovih bančnih računov

Za vas pišejo:
A. R., M. M.
Objava: 11. 07. 2023 / 07:58
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv škofa Sajeta glede domnevnih preiskav njegovih bančnih računov
Novomeški škof in predsednik SŠK msgr. dr. Andrej Saje s početjem urada ni bil seznanjen. FOTO: Tatjana Splichal

Odziv škofa Sajeta glede domnevnih preiskav njegovih bančnih računov

Minuli konec tedna je spletni medij Necenzurirano.si poročal, da je urad za preprečevanje pranja denarja v letu 2021 brez pravne podlage pregledoval bančne račune novomeškega škofa in predsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Andreja Sajeta. Na poročanje se je danes odzval tudi škof Saje, ki poudarja, da »nihče ne more biti tarča tovrstnih preiskav, če za to ni utemeljenega pravnega razloga, preiskavo pa lahko naročijo samo za to pristojni državni organi na podlagi suma kaznivega dejanja«.

Omenjeni medij je v petek poročal, da naj bi urad za preprečevanje pranja denarja v času, ko ga je vodil Damjan Žugelj, brez pravne podlage pridobival morebitne obremenilne informacije o ljudeh iz vrst politike, gospodarstva in medijev ter da je bil med njimi tudi škof Saje. Urad je, kot pišejo, »pridobival podatke z bančnih računov Andreja Sajeta«, pri čemer naj bi uradu uspelo pridobiti za več let izpiskov transakcij s škofovega računa.

Omeniti velja, da gre za sume in ne za uradne podatke. Navajajo pa, da te »sume že nekaj časa preiskujejo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada«.

V mojem primeru za takšno preiskavo ni bilo nobenega pravnega ali drugega razloga. (dr. Andrej Saje, novomeški škof)

Saje: Glede tega nisem bil seznanjen

Na poročanje se je danes s pojasnilom oglasil tudi škof Andrej Saje, ki je zapisal, da glede preiskave njegovih bančnih računov ni bil seznanjen, niti ne ve, kaj je v ozadju. »Če je do omenjene preiskave res prišlo, gre za grobo kršenje osnovne ustavno varovane človekove pravice do zasebnosti in varovanja osebnih podatkov, pravne ureditve Republike Slovenije ter sodobnih demokratičnih standardov. Nihče ne more biti tarča tovrstnih preiskav, če za to ni utemeljenega pravnega razloga, preiskavo pa lahko naročijo samo za to pristojni državni organi na podlagi suma kaznivega dejanja. V mojem primeru za takšno preiskavo ni bilo nobenega pravnega ali drugega razloga. Ob tem želim še poudariti, da smo škofje, člani SŠK, med seboj povezani in enotni v vseh temeljnih vidikih naše službe pri oznanjevanju evangelija in vodenju krajevnih Cerkva, ki so nam zaupane. Med seboj se podpiramo in sodelujemo ter drug drugemu dobrohotno pomagamo. Vsakršno namigovanje na razdor med nami je neosnovano ter neresnično.«  

Lani Sajeta oblatili davčne utaje

Spomnimo, da je bil škof Saje že lansko poletje pod medijskimi žarometi. V začetku lanskega avgusta sta časnika Delo in Slovenske novice objavila tendenciozno zgodbo, da je škof Saje osumljen davčne utaje, ker naj bi za delo v Avstriji prejel plačo. Ovadbo je po poročanju medijev nenavedeni naslovnik naslovil na tožilstvo, finančno upravo in urad za preprečevanje pranja denarja.

Škof Saje je že takrat medijske obtožbe označil za neutemeljene in pojasnil, da je bil z njimi seznanjen zgolj iz medijev. Ob tem je zatrdil, da »nikoli nisem namerno prikrival kakršnihkoli prihodkov«.

Nalaganje
Nazaj na vrh