Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odslej pri mašah povsod do 100 udeležencev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 21. 06. 2021 / 04:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2021 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odslej pri mašah povsod do 100 udeležencev

Odslej pri mašah povsod do 100 udeležencev

Vlada še zrahljala omejitvene ukrepe, škofje nekoliko spremenili navodila.

Vlada je z odlokom še dodatno zrahljala omejitvene ukrepe za kolektivno uresničevanje verske svobode. FOTO: Tatjana Splichal


Potem ko je vlada minuli teden na 82. redni seji z odlokom dodatno zrahljala omejitvene ukrepe za kolektivno uresničevanje verske svobode in povečala dovoljeno število oseb do največ 100 tam, kjer sicer zaradi kriterija površine ne bi bilo dovoljeno združevanje 100 udeležencev pri izvajanju verskih obredov, bogoslužja, molitve in drugih verskih praks, so se – kot običajno – na spremembo odzvali tudi slovenski škofje z nekoliko osveženimi navodili, ki veljajo še do vključno nedelje, 27. junija 2021.

Rahljanje številčne omejitve

Tako je glede številčne omejitve pri verskih obredih v cerkvah in drugih zaprtih prostorih določen kriterij enega udeleženca ali člane skupnega gospodinjstva (družine) na 10 kvadratnih metrov do 50-odstotne zasedenosti fiksnih sedišč in upoštevaje enoinpolmetrsko razdaljo med osebami iz različnih gospodinjstev. Pri postavljenih sediščih (premičnih stolih in klopeh) mora biti tudi zagotovljena razdalja vsaj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih, v katerih združevanje 100 udeležencev sicer ne bi bilo dovoljeno, denimo v kapelah in manjših cerkvah, je največje dovoljeno število udeležencev 100 ob zagotavljanju enoinpolmetrske medosebne razdalje, razen med člani skupnega gospodinjstva.

Tudi na prostem do 100 udeležencev

Cerkveno ljudsko in zborovsko petje je dovoljeno. Tudi število oseb pri verskih obredih na prostem oziroma na odprtih površinah je omejeno na enega udeleženca ali člane skupnega gospodinjstva (družine) na 10 kvadratnih metrov. Kjer združevanje 100 udeležencev sicer ne bi bilo dovoljeno, je lahko oseb največ 100, če je med njimi možno zagotoviti medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, razen med člani skupnega gospodinjstva, kar velja tudi med postavljenimi sedišči, denimo stoli.


Ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja. FOTO: Jože Potrpin


Drugi pogoji za izvedbo verskih obredov

Pri tem je treba zagotoviti minimalni možni stik med udeleženci, v cerkvah in drugih zaprtih prostorih pa tudi redno prezračevanje/ventiliranje (odprta okna), razkuževanje rok ob vstopu in izstopu ter obvezno uporabo zaščitnih mask. Duhovniku pri branju evangelija in med pridigo ter bralcem med branjem Božje besede maske ni treba nositi, če le ohranjajo medosebno razdaljo vsaj 3 metrov. Prenašanje svetih maš prek spleta in socialnih omrežjih ni dovoljeno, so odločili škofje.

Verska ali duhovna vzgoja in izobraževanje

Pri verski ali duhovni vzgoji in izobraževanju (verouku, katehezi) številčna omejitev ne velja, morajo pa voditelji enkrat tedensko opraviti hitro antigensko (HAG) ali PCR-testiranje in imeti negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni cepljeni in preboleli ali osebe, ki so bile cepljene v obdobju do največ 8 mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR ali začetka simptomov, zaščita se vzpostavi z dnem cepljenja. Ustrezna dokazila so potrdilo zdravnika o prebolelem covidu-19 ali dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR.

Obhajanje zakramentov

Verniki lahko prejemajo obhajilo izven maše, povabljeni so tisti, ki se sv. maše niso mogli udeležiti. Ob smiselnem upoštevanju določil za maše je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Ob upoštevanju vladnih odlokov in priporočil NIJZ je dovoljeno podeljevanje bolniškega maziljenja, cerkveni pogrebi pa še skladno z navodili komunalnih služb. Župnijska pisarna je lahko odprta, če je v njej poleg duhovnika naenkrat le ena oseba ali člani istega gospodinjstva. Obenem škofje pozivajo duhovnike in vernike k okrepljeni molitvi za bolnike in konec epidemije.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Malenkostno spremenjen »verski« odlok

Navodila škofov spremenjena le v enem členu

Dodatno sproščanje omejitve števila vernikov pri mašah

Kako je z duhovnimi vajami med epidemijo?

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh