Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprto pismo maturantov Škofijske klasične gimnazije

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2021 / 05:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2021 / 13:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprto pismo maturantov Škofijske klasične gimnazije

Odprto pismo maturantov Škofijske klasične gimnazije

Želijo si, da bi bil slišan tudi njihov pogled na pereče vprašanje šolanja na daljavo.

Maturanti ŠKG: »Verjetno si nihče ne želi, da bi s svojim egoističnim ravnanjem in neupoštevanjem ukrepov sošolcu, sošolki, maturantu, maturantki onemogočil opravljati maturo v prvem roku zaradi bolezni.« FOTO: Tatjana Splichal



Z današnjim dnem se vrata vrtcev in osnovnih šol za učence prvega triletja odpirajo po vseh slovenskih statističnih regijah, medtem ko ostali učenci, dijaki in študenti nadaljujejo šolanje na daljavo. O njem zadnje tedne v javnosti krožijo številna mnenja in pobude, dijaki – predvsem zadnjih letnikov – pa v različnih protestnih skupinah izražajo nezadovoljstvo in nestrinjanje s trenutnim epidemiji prilagojenim stanjem ter pozivajo k protestom in bojkotu pouka. Nekateri to počno celo v imenu večine slovenskih dijakov, s čimer pa se ne strinjajo maturanti generacije 2020/21 Škofijske klasične gimnazije (ŠKG) Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, ki so v želji, da bi bil slišan tudi njihov pogled na pereče vprašanje, napisali in v javnost poslali odprto pismo.

Trenutno stanje zahteva potrpljenje in strpnost

Uvodoma izpostavljajo, da je seveda želja vseh, zlasti maturantov, čim prejšnja vrnitev v šolo, saj jim izobrazba veliko pomeni, pouk na daljavo pa ni primerljiv s poukom v šoli, obenem pogrešajo tudi druženje v živo. »Veliko dijakov je prikrajšanih za del programa, ki se ga na daljavo ne da izvesti. Vendar se nam zdi, da trenutno stanje od vseh zahteva potrpljenje in strpnost. Sredi epidemije se moramo zavedati, da naša dejanja vplivajo na ljudi okoli nas bolj kot prej. Mladi res nismo najbolj ogrožena skupina, a je prav zato na nas toliko večja odgovornost, da sodelujemo pri omejevanju širjenja okužb. Ko mnogi zaradi virusa nemočni ležijo na bolniških posteljah v oskrbi preobremenjenih zdravstvenih delavcev, je zahteva, da se mladi na vsak način takoj vrnemo v učilnice, sebična,« so uvodoma zapisali maturanti ŠKG.


Fotografija je arhivska. FOTO: Tatjana Splichal


Odgovorno spoštovanje ukrepov

Veselijo se izboljšanja epidemiološke slike v državi, s čimer se bodo v dokaj kratkem času vrnili v šole. »Želimo si, da si starši, učitelji in predvsem dijaki prizadevajo, da se dosledno držijo vseh ukrepov in priporočil vlade; ne protestirajo, če se bo treba tedensko testirati; dosledno nosijo maske, spoštujejo varnostno razdaljo in upoštevajo higienske predpise; ne podpirajo protestov proti šoli na daljavo, saj se s tem prikrajšajo za nekaj ur, ki so v tem času še posebej dragocene,« poudarjajo maturanti, prepričani, da si vsi dijaki 4. letnikov želijo opravljati maturo v prvem roku, zato je zanje pomembno odgovorno spoštovanje ukrepov. »Verjetno si nihče ne želi, da bi s svojim egoističnim ravnanjem in neupoštevanjem ukrepov sošolcu, sošolki, maturantu, maturantki onemogočil opravljati maturo v prvem roku zaradi bolezni.«

Prošnja vladi in pristojnim

Zato maturanti ŠKG Ljubljana vlado in pristojne prosijo, naj pri vzpostavitvi različnih modelov šolanja upoštevajo različne socialne in statusne pogoje dijakov (za dijake v dijaških domovih bi bil model C težje izvedljiv in zelo naporen), naj bo odločitev o odprtju šol dokončna in se po njej ne bi več vračali na model šolanja na daljavo, saj v treh mesecih začnejo maturo in se želijo nanjo čim temeljiteje pripraviti, in naj razmislijo o rešitvi za tiste dijake, ki se bodo morda med maturo okužili z novim koronavirusom, da jim bo omogočeno varno pisanje mature v nekakšnem izoliranem okolju.

Odprto pismo podprlo več kot 90 % maturantov ŠKG

»Opozoriti želimo tudi dijake ostalih šol, da so previdni pri iniciativah, ki se v njihovem imenu predstavljajo kot zastopniki vseh dijakov, čeprav za to nimajo prave podlage. Dijaške skupnosti pozivamo, da na svojih šolah preverijo splošno mnenje in se izrazijo v zvezi s tem, namesto da samooklicani predstavniki dijakov brez njihovega strinjanja govorijo v njihovem imenu,« so – v upanju, da se vsi čim prej in predvsem varno vrnejo v šolo – odprto pismo, ki ga je podprlo več kot 90 % dijakinj in dijakov 4. letnika iz vseh petih oddelkov, zaključili letošnji maturanti Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu nad Ljubljano.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh