Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje razstave »Venec spomina« ob dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja

Za vas piše:
Klemen Gartner
Objava: 17. 05. 2024 / 12:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2024 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje razstave »Venec spomina« ob dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja
FOTO: Klemen Gartner

Odprtje razstave »Venec spomina« ob dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja

V petek, 17. maja, so na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška obeležili lani ukinjeni dan narodnega spomina na žrtve komunističnega nasilja. V jutranji duhovni misli so dijaki razmišljali ob besedah antične junakinje Antigone: »Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu.« Ob robu razmisleka o sovraštvu in ljubezni so s pietetnim prižigom sveče izrazili svoj spomin na vse žrtve komunističnega nasilja.

Maturantje Slomškove gimnazije pa so ob dnevu spomina pripravili preprosto razstavo Venec spomina. 

FOTO: Klemen Gartner

Razstava je odmev na njihovo strokovno ekskurzijo, ko so na letošnji veliki četrtek, 28. marca, obiskali Kočevski rog in se ob izjemnem predavanju prof. dr. Mitje Ferenca poklonili spominu vseh, ki so bili pobiti brez sodnih procesov ter brez pravice do pokopa in spomina. Isti dan so v Kočevski Reki molili za žrtve ter tudi za storilce teh tragičnih dogodkov in prosili, da se takšna medvojna in povojna zgodba Slovencem nikoli več ne ponovi.

Dijaki na odprtju današnje razstave. FOTO: Klemen Gartner

Skupaj s profesorico zgodovine so v posameznih nadstropjih šole na ogled postavili fotografije iz ekskurzije ter svoje misli o tem, kaj jih je najbolj nagovorilo. Razstavi so dodali tudi odlomke iz Izjave Slovenske akademije znanosti in umetnosti z naslovom Slovenska sprava. Razstavo spremlja simbol rožnega venca, saj so morale mnoge žrtve komunističnega nasilja tik pred smrtjo pred svojim grobom pustiti še zadnje, kar so imele pri sebi, rožne vence in osebna verska znamenja.

FOTO: Klemen Gartner

Na odprtju razstave je ravnatelj dr. Samo Repolusk dejal: »Če ni večnega spomina, če na koncu časov ni uravnave in Uravnoteževalca vseh dejanj, kjer se jasno loči med materjo, ki otroka objema, hrani in dviguje, ter roko, ki to mater in otroka tehnično brezhibno zakolje, potem je človek najbolj bedno bitje v vesolju, najbolj tragično naključje evolucije, najbolj absurdna materija, ali kot je lucidno dejal Vinko Ošlak: 'Humanist brez Boga je podoben človeku, ki sedi v samokolnici sredi globokega blata in skuša samega sebe zapeljati iz tega blata.'«

Razstavo je odprl ravnatelj gimnazije dr. Samo Repolusk. FOTO: Klemen Gartner

Ravnateljev nagovor ob odprtju razstave.pdf

S to zavezo ostajajo na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška zvesti spominu žrtev vseh totalitarnih režimov in zavezani jasni predstavitvi polpretekli zgodovine, ki je pravzaprav razumevanje sedanjosti brez poenostavitev.

FOTO: Klemen Gartner

Kupi v trgovini

Šestilo šolsko pastel roza/vijola
Ostali pisarniški pripomočki
19,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh