Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje in blagoslov razstave portretov koprskih škofov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 06. 2024 / 13:03
Oznake: Dogodek, Kultura, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2024 / 13:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje in blagoslov razstave portretov koprskih škofov
Koprski škof Jurij Bizjak med blagoslovom portretov. FOTO: Ubald Trnkoczy

Odprtje in blagoslov razstave portretov koprskih škofov

Ob 1500-letnici imenovanja in prihoda sv. Nazarija v Koper so v Krstilnici sv. Janeza Krstnika predstavili in blagoslovili portrete koprskih škofov. Razstavo si lahko ogledate do sobote, 22. junija.

»Blagoslovi, prosimo, Gospod, te portrete koprskih škofov, naslednikov apostolov, ki so oznanjali Božje kraljestvo in vodili tvojo čredo ter posvečevali tvoje ljudstvo. Pomagaj nam, da bomo svete skrivnosti, ki smo jih po njih prejeli, z njihovo priprošnjo tudi mi izročili prihodnjim rodovom.« S temi besedami je koprski škof dr. Jurij Bizjak blagoslovil razstavo portretov koprskih škofov.

FOTO: Ubald Trnkoczy

33 portretov

Razstavljenih portretov je 33, najstarejši so nastali v drugi polovici 18. stoletja in predstavljajo zgodovinske osebnosti od Nazarija naprej. Približno polovico so jih restavrirali pred desetletjem, obnovo preostalih pa še zaključujejo. Kot je na nedavni novinarski konferenci dejal kustos razstave in piranski župnik Zorko Bajc, slike nimajo velike umetniške vrednosti, imajo pa zgodovinsko.

Piranski župnik in kustos razstave Zorko Bajc. FOTO: Ubald Trnkoczy

V nagovoru ob odprtju in blagoslovu razstave portretov je škof Bizjak med drugim izrazil hvaležnost »mojstru, ki je portrete naredil. Še bolj pa smo hvaležni akademski slikarki in restavratorki gospe Miri Ličen, ki je z njej lastno brezkončno dobro voljo in brezmejnim znanjem in izkušnjami na novo vdihnila življenje portretom, med katerimi so nekateri bili povsem razpraskani in zabrisani. Z bistrim očesom in mojstrsko roko je ponovno oživila poteze njihovih obrazov in prižgala svetlobo v njihovih očeh«.


Nagovor škofa Bizjaka ob blagoslovu portretov koprskih škofov.docx

FOTO: Ubald Trnkoczy

Kupi v trgovini

Janez Pavel II., Papežev portret
Papeži
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh