Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprimo glave za rejništvo

Objava: 25. 10. 2006 / 10:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odprimo glave za rejništvo

V Galeriji Družina je bila 25. okrobra ob 10. uri okrogla miza o rejništvu. Pripravili so jo Zavod Med. Over. Net., Združenje Moč za zaščito otrok, ki se morejo živeti pri starših, CNVOS in KNSS Neodvisnost Sindikat rejniških družin.



Okorgle mize so se udeležili Vlasta Nussdorfer, kandidatka za varuhinjo otorkovih pravic, ki je govorila o pravnih vidikih rejništva, mag. Viktorija Bevc – voditeljica programa priprave na nadomestno starševstvo, Olga Rupnik Krže, ravnateljica doma Malči Belič, dr. Metka Kralj – rejnica, Andreja Verovšek – Zavod Med. Over. Net., Betka Škerlak – KNSS Neodvisnost Sindikat rejniških duružin, Vida Berglez z Združenja MOČ ter poslanka državnega zbora Barbara Žgajner Tavš. Predstavnikov ministrstva, kljub temu, da so njihov obisk napovedali, na okrogli mizi ni bilo.



Na okrogli mizi so izpostavili pravno neurejenost področja in razlike v praksi pri delu z rajniškimi družinami, ki se po centrih za socialno delo razlikujejo. Poudarili so da zakon, ki ureja področje rejništva iz leta 2003 ni primerno pripravljen in da avtorji zakona niso upoštevali pripomb rejnikov. Na okrogli mizi so s pripombami sodelovale rejnice, ki so se pritožile, da rejnicam zakonodaja ne omogoča bolniškega dopusta za nego bolnega otroka, ampak morajo koristiti plačani dopust, le nekatere rejnice imajo lahko skrbniške pravice, druge pa ne. kar jih ovira pri skrbi za otroka, nekatere so povedale, da imajo težave, ker sodišča določajo pogostejše stike s starši, kot pa jih želijo otroci. Mag. Bevčeva je izpostavila vprašanje posvojitev, ki bi bile po njenem upravičene bolj pogosto. Dotaknili so se problema zlorab, do katerih pride v rejniških družinah, menjavanja rejniških družin in zadnje možnosti – odhoda v Mladinski dom. Tone Dolčil namestnik varuha človkeovih pravic za področje otrokovih pravic je ob sklepu dejal, da namerava Varuh problem rejništva obravanvati v letnem poročilo Državnemu zboru.
B. K.


Andreja Verovšek, Vlasta Nussdorfer, As. Mag. Viktorija Bevc


Vida Berglez, Olga Rupnik-Krže, Barbara Žgajner Tavš, Dr. Metka Kralj, Betka Škerlak





Okroglo mizo so pripravili:
Zavod Med. Over. Net., Združenje Moč za zaščito otrok, ki ne morejo živeti pri starših, CNVOS in KNSS Neodvisnost sindikat rejniških družin.

Več v prihodnji številki Naše družine

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh