Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpravljena prepoved nedeljskega obratovanja trgovin

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 07. 2020 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2020 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odpravljena prepoved nedeljskega obratovanja trgovin

Odpravljena prepoved nedeljskega obratovanja trgovin

Včeraj je vlada odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili.

Foto: Tatjana Splichal



Včeraj je vlada, kot je sporočil njen urad za komuniciranje, na 27. redni seji odpravila marca letos, ob začetku širjenja epidemije novega koronavirusa, sprejeto določitev minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepoved nedeljskega in prazničnega obratovanja trgovin ter sprejela spremenjen odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, s čimer trgovcem vnovič omogoča, da »obratovalne čase določijo skladno s svojo poslovno odločitvijo in upoštevaje potrebe potrošnikov«, seveda pa tudi ob popolnem izpolnjevanju priporočil in navodil ministrstva za zdravje in NIJZ. Trgovec je dolžan zagotoviti kar najmanjši stik s potrošniki, zaposlenim pa zaščitno opremo. Spremenjen odlok – doslej so bili lahko ob nedeljah in praznikih odprti zgolj lekarne in bencinski servisi – začne veljati danes. Še naprej pa ostajajo zaprti diskoteke in nočni klubi.

DZ o noveli zakona o trgovini šele jeseni

Minuli teden so sicer poslanci opravili drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, ki določa, da bodo trgovine – z izjemo manjši trgovin na posebnih območjih ter manjših trgovin podjetnikov in pravnih oseb – ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Zaradi sprejetega dopolnila stranke SMC bo državni zbor tretjo obravnavo opravil na prihodnji seji jeseni. Dopolnjenemu predlogu novele se, glede na glasovalno razmerje na pristojnem odboru za gospodarstvo, obeta podpora, ni pa novele podprla vlada, saj je po njenem ta čas ključno osredotočanje na zagon gospodarstva in ohranjanje delovnih mest.

Majska skupna izjava krščanskih cerkva

Sredi maja letos so visoki predstavniki krščanskih cerkva v Sloveniji v skupni javni izjavi o nedeljskem počitku in zaprtju trgovin kategorično podprli vse predloge, da trgovine tudi v času po epidemiji ostanejo zaprte in se nedelja ohrani kot dela prost dan, namenjena duhovnemu in verskemu življenju, preživljanju prostega časa v družini in s prijatelji ter počitku, s čimer bi sledili volji ljudstva, izraženi na referendumu leta 2003. »Nedeljsko delo v trgovinah ni le ustavno sporno, družbeno in moralno problematično, temveč tudi povsem nepotrebno. Zadnji dogodki zaradi z epidemijo povezanih izrednih razmer so to le še potrdili in dokazali, da lahko državljani vse nakupe opravijo med tednom,« je zapisano v skupni izjavi, v kateri so predstavniki krščanskih cerkva izpostavili še nedeljo brez potrošništva kot pravi korak v smeri varovanja narave in trajnostnega razvoja.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh