Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpravljanje neplodnosti brez umetnih postopkov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 03. 2014 / 09:14
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odpravljanje neplodnosti brez umetnih postopkov

Odpravljanje neplodnosti brez umetnih postopkov

Italijanski zdravnik je razvil izjemno uspešno metodo zdravljenja neplodnih parov.

Italijanski zdravnik je razvil izjemno uspešno metodo zdravljenja parov, ki imajo težave z zanositvijo. Ginekolog se ob pregledu posveti preiskavam celostnega zdravstvenega stanja in poskuša ozdraviti prikrite vzroke za neplodnost, ne da bi parom pri tem pomagal z umetnimi postopki razmnoževanja.

Dr. Felice Petraglia, profesor in vodja oddelka za ginekologijo in porodništvo na univerzi v italijanskem mestu Siena vodi tudi kliniko, specializirano za reproduktivno medicino. Vendar na njegovi kliniki parom, ki iščejo pomoč pri spočetju, ne ponujajo oplojevanja v epruveti, umetnega osemenjevanja ali kakšnih drugih »reprodukcijskih tehnologij z zunanjo pomočjo«. Namesto tega si dr. Petraglia in njegova ekipa prizadevajo, da bi bili »klasični zdravniki«, ki se vprašanja neplodnosti lotijo z osnovno diagnozo, na podlagi katere skušajo ugotoviti prikrite vzroke za neplodnost posameznega para.

Kot pojasnjuje dr. Petraglia, z obravnavo temeljnih vzrokov za neplodnost dosega dosti boljše rezultate kot z oplojevanjem v epruveti ali z drugimi umetnimi postopki razmnoževanja. Po njegovih besedah večina zdravnikov v reproduktivni medicini, ki se sooči z neplodnim parom, pacienta nemudoma napoti k postopkom oplojevanja z zunanjo pomočjo, kar pa je, je prepričan italijanski ginekolog, »velika napaka«.

»Imamo podatke, ki pravijo, da imajo nosečnice in otroci, spočeti s pomočjo umetnih tehnologij, večje težave v razvoju, v rasti med nosečnostjo. To nam sporoča, naj se vrnemo »k izvirnim oblikam spočetja«, pojasnjuje dr. Petraglia. Sam pri obravnavi neplodnega para začne s celostno diagnozo splošnega zdravstvenega stanja, šele nato se osredotoči na morebitne težave z reprodukcijo. Celostna analiza »hormonov, fiziologije in anatomije« zdravniku omogoča, da odkrije prikrite vzroke za neplodnost, kot so denimo različne okužbe, kronične bolezni ali »anatomske motnje« v maternici.

Ko je diagnoza postavljena, se dr. Petraglia obravnave problema loti z različnimi metodami, ki lahko vključujejo hormone, zdravila ali morebitno operacijo. Rezultati so bili doslej neverjetno uspešni, ugotavlja ginekolog. »Imamo odstotek nosečnosti pri neplodnih ženskah z endometriozo, ki v nekaj tednih z 20 % plodnosti pridejo na 90 % plodnost, bodisi zaradi kirurškega posega, ali pa zaradi zdravil, ker se s tem odpre okno za plodnost žene.«





Po izkušnjah dr. Petraglie obravnava prikritih vzrokov za neplodnost vodi do večjih možnosti za nosečnost kot umetne tehnologije za reprodukcijo z zunanjo pomočjo. »Par, ki se sooča z neplodnostjo in ima denimo 10 % možnosti, da zanosi, si poskuša pomagati z umetnimi postopki, tam pa mu na svetovanju povejom da se s tovrstnimi postopki možnost zanositve poveča na največ 30 do 40 %, torej je še vedno precej nizka … Pri neplodnem paru, ki pride na našo kliniko z 10 % možnosti za zanositev, se po temeljiti analizi zdravstvenega stanja in kakovostni obravnavi možnosti za nosečnost pogosto zvišajo na 90 %.«

Profesor porodništva in ginekologije ugotavlja, »da se bolezen ali stanje neplodnosti sicer lahko vrneta, toda par ima vsaj leto ali dve zelo visok odstotek možnosti, da bo do spočetja prišlo po naravni poti«. Po njegovih izkušnjah so takojšnji rezultati celostne obravnave dosti boljši od umetnih tehnologij.

In nasvet dr. Petraglie parom, ki se soočajo z neplodnostjo? »Naj se vam ne mudi!« Pari si pogosto »otroka želijo že kar naslednji dan, naslednji teden!« in to jih prehitro zapelje k postopkom oplojevanja z zunanjo pomočjo, ker mislijo, da je to »lažja pot, brez diagnoze, brez operacij, dosti preprostejše«. To seveda ne drži, kajti rezultati so opazno manj uspešni, pa tudi kasneje se kažejo najrazličnejši neljubi učinki, opozarja italijanski ginekolog.

Pari morajo biti predvsem potrpežljivi in »leto dni nameniti temeljitim preiskavam in analizam, čemur pogosto sledi spočetje po naravni poti«. Z vsemi metodami, ki so na voljo, je namreč »zdravljenje neplodnosti danes izredno napredovalo«.

Vir: CNA
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh