Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpiramo vrata mladim

Za vas piše:
STA
Objava: 10. 12. 2015 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odpiramo vrata mladim

Danes je mednarodni dan človekovih pravic.

Mednarodni dan človekovih pravic bo v Sloveniji posvečen pravicam mladih. Fotografija je simbolična.
Foto: Tatjana Splichal

Danes je mednarodni dan človekovih pravic. Sredi grozot in resnih zlorab po svetu mora biti ta dan navdih za bolj usklajene globalne ukrepe zoper kršitve človekovih pravic, je v letošnji poslanci zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.
Kot vsako leto bomo dan človekovih pravic zaznamovali tudi v Sloveniji. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer popoldne pripravlja sprejem, na katerem bo v ospredju problematika zaposlovanja mladih. O tem bodo govorili na današnji okrogli mizi, ki jo skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem pripravljajo pod naslovom Odpiramo vrata mladim - uveljavljanje pravic iz dela.

Dopoldne bo potekal tudi posvet z naslovom Brezpravje v imenu ljudstva, ki ga organizirata Študijski center za narodno spravo in Društvo političnih zapornikov.

50. obletnica sprejema dveh temeljnih dokumentov

Letošnji mednarodni dan človekovih pravic je sicer posvečen začetku enoletne kampanje ob 50. obletnici sprejema dveh temeljnih dokumentov mednarodnega prava na področju človekovih pravic - mednarodnega pakta o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah in mednarodnega pakta o državljanskih in političnih pravicah.

ZN o svobodi

Kampanja ZN "Naše pravice. Naše svoboščine. Vedno" bo namenjena osveščanju glede omenjenih konvencij, osredotočila pa se bo na svobodo govora, svobodo veroizpovedi, svobodo pred pomanjkanjem in svobodo pred strahom. Slovenija pripisuje enak pomen celotnemu spektru pravic iz obeh paktov. Te pravice so univerzalne in enake za vse.

Mednarodni dan človekovih pravic zaznamujemo na dan, ko je bila leta 1948 sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic. Kot so spomnili pri varuhinji, je bila oblikovana z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh