Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odložimo težke nahrbtnike

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 19. 02. 2018 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2018 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odložimo težke nahrbtnike

Osmo romanje odvisnikov od alkohola in drugih oblik zasvojenosti.

V romarskem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah so se v soboto, 17. februarja, dopoldne že osmič zbrali nekdanji in sedanji odvisniki od alkohola in drugih oblik zasvojenosti ter tisti, ki trpijo zaradi tega velikega zla za toliko Slovencev. Somaševanje duhovnikov in redovnikov je vodil stiški opat p. Janez Novak. Ljudsko petje je vodila in na orgle spremljala brezjanska organistka Marjetka Anderle. Številne zbrane romarje je najprej pozdravil p. dr. Viktor Papež. Povabil jih je, naj Jezusu in brezjanski Mariji zaupajo vse težave, ki so se nakopičile v njihovem življenju, naj bo to podvrženost alkoholu ali kaj drugega. Postni čas je za njih priložnost, da sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, ki se je začela na pepelnično sredo.



P. Janez Novak pa jih je pozdravil takole: »Prav posebej iz srca pozdravljam vas, ki ste danes k Mariji Pomagaj na Brezjah prinesli težke nahrbtnike, polne padcev in novih začetkov; nahrbtnike, napolnjene z bremeni, stiskami in bolečinami vseh vrst. Breme bi radi odložili k Marijinim nogam, kot so nekdaj hvaležni romarji ob Marijinem oltarju odlagali bergle in druge invalidske pripomočke, če so ozdraveli. Pred Marijo Pomagaj bi radi tudi ponižno priznali, da ste bili ponovno in ponovno prevarani, saj so različne omame obljubljale veselje, pa ga niso dale, so ponujale srečo, pa so jo uničevale. Jezus in njegova mati Marija, ki jo na Brezjah častimo kot Marijo Pomagaj, sta vas danes še posebej vesela, ljubeče vas objemata in sprejemata v svoje srce.«



Na začetku postnega časa in tudi med njim so in bodo večkrat slišali poziv: »Spreobrnite se!« To so že poskušali, a jih je »skušnjava spet preslepila s svojimi sto in več ponudbami«. Tudi vsi očitki in opozorila v javnih občilih niso zalegli, kajti »skušnjavec zavije dogodke v mavrične izgovore, češ meni se to ne zgodi, še nikoli se mi ni.« A se kaj hitro lahko, kot se je Chiari Amirante (leta 2014 je o tem pričevala mladim v Stični), vendar je bil Bog milostljiv, jo je rešil smrti v prometni nesreči, ko je mlad vinjen voznik brezglavo drvel z avtomobilom po cesti; danes Chiara vodi več kot 30 domov, kjer s sodelavci vrača upanje nekdanjim odvisnikom.

Nazadnje je p. Janez zbrane nekdanje in sedanje odvisnike iz vse Slovenije povabil, naj kot zdravljenci od alkohola v Idriji, pripravijo »strategijo za vsak dan, zvečer pa se zahvalijo, če jim je uspelo«. Za to, da bi jim, »smo danes pri Jezusu in Mariji. /…/ Kot strategijo si vzemimo, da jo bomo z zaupanjem klicali: »Marija, pomagaj! In pomagala nam bo.«

K tej »strategiji« - da bi zmogli narediti korak naprej – je nekdanje in sedanje odvisnike in njihove svojce pred molitvijo očenaša povabil tudi zelo preizkušeni duhovnik Jože Pavlakovič.

Pričevanja

Najbolj pretresljivo in prepričljivo, kako so se rešili iz alkoholne omame in bili potem ter so še zelo uspešni v življenju in delu, so po maši v pogovoru z diakonom Imretom Jerebicem, nekdanjim generalnim tajnikom Slovenske karitas, izpričali psihoterapevt dr. Andrej Perko, župnik in pisatelj Frančišek Jerant in hčerka zdravljenega alkoholika.

Dr. Perko je priznal, da pri njem brez Božje pomoči ne bi šlo, župnik Jerant pa tudi, da ne bi zmogel odločitve brez pomoči odločne gospodinje. Druga pričevalka, hči zdravljenega alkoholika, je očetu zdaj zelo hvaležna za vse dobro, kar je naredil zanjo, ko je nehal piti. Ravno to »dobro« je, ko bomo umrli, edini zaklad, ki ga bomo prinesli k Bogu, se je še pravočasno ovedela Chiara Amirante. Nekdanji odvisniki od vseh vrst omam so za to moč, zmožnost in milost po maši še posebej prosili brezjansko Marijo Pomagaj. Prepričani, da jim bo z njeno pomočjo in njenega Sina nazadnje le uspelo.

Da bi jim, jim je zaželel tudi novi generalni tajnik Slovenske karitas mag. Cveto Uršič.

O romanju na Brezje in akciji 40 dni brez alkohola si boste lahko prebrali tudi v naslednji številki Družine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh