Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odlok o izvajanju verskih obredov podaljšan

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 01. 2021 / 05:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2021 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odlok o izvajanju verskih obredov podaljšan

Odlok o izvajanju verskih obredov podaljšan

Sredi decembra sprejet vladni odlok veljaven (vsaj še) do 5. februarja 2021.

Vladni odlok se podaljšuje do petka, 5. februarja 2021. FOTO: Tatjana Splichal



Slovenska vlada je na sinočnji 52. redni seji poleg sprejetja več odlokov z ukrepi za obvladovanje epidemije novega koronavirusa med drugim do petka, 5. februarja 2021, podaljšala tudi veljavnost ukrepov iz odlokov, sprejetih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, med njimi tudi iz Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji, sprejetega sredi decembra.

Kateri so pogoji?

Odlok se dotika primerov izražanja vere več članov posamezne cerkve oziroma druge verske skupnosti, ki so hkrati prisotni v verskem objektu, v obliki bogoslužij, verskih obredov, molitev ali drugih verskih praks. Kolektivno uresničevanje verske svobode je dovoljeno le, če se zagotovijo najmanjši možni stik med osebami, redno prezračevanje verskih objektov, obvezno nošenje zaščitnih mask, razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz verskih objektov ter prepoved petja.

Eden na 30 kvadratnih metrov

Hkrati je, ko gre za individualno duhovno oskrbo, dovoljeno gibanje in združevanje verskega uslužbenca in vernikov tudi izven verskih objektov. V zaprtih prostorih, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda, pa je dovoljena udeležba ene osebe (ali ene družine ali članov enega skupnega gospodinjstva) na 30 kvadratnih metrov z upoštevanjem vsaj 1,5 metra medosebne razdalje.

Inšpekcija kršitev ni zaznala

Kot je takoj po božično-novoletnih praznikih na novinarski konferenci pojasnila zdravstvena inšpektorica Deana Potza, ni bilo ugotovljenih nobenih neskladij pri nadzorih nad izvajanjem verskih aktivnosti v cerkvah, zaznane niso bile niti kršitve zbiranja, prav tako so po njenih besedah župniki dobro seznanjeni z ukrepi in navodila, razkužila pa so nameščena ob vseh vhodih v cerkve.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Vlada prisluhnila pozivom verskih skupnosti

V cerkvah inšpektorji brez dela (VIDEO)

V trgovinah bo spet mogoče kupiti nogavice in perilo

Verska svoboda ni le individualna pravica

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh