Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili najstarejše upodobitve apostolov Andreja in Janeza

Objava: 24. 06. 2010 / 09:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrili najstarejše upodobitve apostolov Andreja in Janeza

Freske v rimskih katakombah sv. Tekle so stare več kot 1600 let

V rimskih katakombah sv. Tekle so odkrili najstarejše slikovne upodobitve apostolov Janeza in Andreja. Kot so sporočili z vatikanske komisije za sakralno arheologijo, izhajajo freske iz časa okoli leta 400 po Kristusu.

Portreta se nahajata po obokanim stropom v katakombah sv. Tekle nedaleč od bazilike sv. Pavla izven obzidja, v grobnici neke rimske plemkinje, ki je slikarjem naročila, naj njeno grobnico poslikajo s prizori iz Svetega pisma. Že pred letom dni so arheologi tu naleteli na najstarejšo upodobitev apostola Pavla. Freske so strokovnjak očistili s pomočjo laserskih žarkov, raziskovalna dela pa so trajala okoli dve leti.

Predsednik papeške komisije, nadškof Gianfranco Ravasi, je ob tej priložnosti spregovoril o pomembni najdbi za zgodovino korenin krščanstva. Tekline katakombe si je moč ogledati s strokovnim vodstvom le po predhodnem dogovoru.

Papeška komisija za sakralno arheologijo je v Italiji pristojna za okoli sto dvajset katakomb in drugih arheoloških najdbišč prakrščanstva.

Na fotografiji: podoba sv. Petra iz samostana sv. Katarine v Egiptu

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh