Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odgovor na poročilo 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 06. 2024 / 14:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 14:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odgovor na poročilo 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje

Odgovor na poročilo 56. romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje

V skladu z Zakonom o medijih objavljamo odgovor soavtorjev predloga Zakona o prostovoljni prekinitvi življenja na poročilo, ki je bilo objavljeno na spletni strani Družine.

Odgovor objavljamo v celoti.


Na spletni strani Družina je bil v članku https://www.druzina.si/clanek/56-romanje-bolnikov-invalidov-ostarelih-na-brezje objavljen prispevek o pridigi, ki jo je ljubljanski nadškof in metropolit Zore izrekel med mašo na Brezjah. Mašo je daroval v narodnem svetišču Marija Pomagaj 15. junija 2024 ob tradicionalnem romanju invalidov, bolnikov in starejših. V pridigi, ki pojasnjuje in hvali odrešenjsko moč Jezusovega trpljenja in trpljenja tistih, ki stopajo po njegovi poti, smo naleteli tudi na navedbe, ki se nanašajo na predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) in s tem tudi na avtorje predloga: "Na Brezje smo priromali v času, ko namesto besed upanja in tolažbe donijo trobente smrti; ko z dejanji govorijo, da človekova vrednost ni v njegovi enkratnosti in izvoljenosti, ampak v njegovi ekonomski koristnosti; ko v predlog zakona zapišejo, da je prostovoljno končanje življenja neprimerno cenejše kot dolgotrajna oskrba in izplačevanje zasluženih pokojnin."

Trditev, da smo v predlog zakona zapisali, da je prostovoljno končanje življenja neprimerno cenejše kot dolgotrajna oskrba in izplačevanje zasluženih pokojnin, ni resnična.

Tega v predlog zakona nismo zapisali. V zakonsko zahtevanem 3. poglavju ZPPKŽ (“Ocena finančnih posledic za državni proračun in druge javna finančna sredstva”) smo podpoglavje “Primerjava stroškov” sklenili z ugotovitvijo, da zagotavljanje PPKŽ “ne bo povzročilo dodatnega finančnega bremena za zdravstveni sistem” in “nima nobenega vpliva na celoto stroškov zdravstvenega proračuna.” (https://mojezivljenje.si/zppkz/) 

Edina primerjava, ki smo jo naredili, je primerjava med stroški PPKŽ in zdravstvenimi stroški v zadnjih mesecih življenja. Nikakršne primerjave z dolgotrajno oskrbo in z izplačevanjem zasluženih pkojnin ni. Besede “pokojnina” ni v celotnem besedilu ZPPKŽ, izraz "dolgotrajna oskrba" pa nastopa samo enkrat v citatu 23. člena Zakona o zdravstvenem zavarovanju.

Soavtorji predloga Zakona o prostovoljnem življenju,

Andrej Pleterski, Dušan Keber, Brigita Skela Savič, Igor Pribac in Luka Mišič

Nalaganje
Nazaj na vrh