Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odbor podprl prenos pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 05. 2021 / 04:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2021 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odbor podprl prenos pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč

Odbor podprl prenos pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč

Pristojnosti se z gospodarskega ministrstva prenašajo na obrambno.

Na ministrstvu za obrambo bodo ustanovili Upravo za vojaško dediščino in z njo celovito skrbeli za to področje. FOTO: Tatjana Splichal



Odbor državnega zbora za gospodarstvo je na 14. redni seji, ob obstrukciji poslancev LMŠ, z 9 glasovi za in dvema (iz Levice) proti podprl novelo zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, s katero pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prenaša na ministrstvo za obrambo.

Uprava za vojaško dediščino

Že marca sprejeta novela zakona o državni upravi je pristojnosti za opravljanje nalog glede vojnih grobišč prenesla z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na obrambno ministrstvo, ki katerem bodo ustanovili Upravo za vojaško dediščino in z njo celovito skrbeli za to področje, je poročala STA.

Nespremenjene pristojnosti vladne komisije

Pristojnosti s področja varstva vojnih grobišč, doslej v domeni gospodarskega ministrstva, bodo po besedah državnega sekretarja Simona Zajca prenesli na novo upravo v sestavi ministrstva za obrambo. Pristojnosti vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč ostajajo nespremenjene, novo komisijo mora vlada imenovati v roku enega leta, je dodal Zajc.

Podpora večine poslanskih skupin

Predlog je podprla večina poslanskih skupin. Andrej Černigoj (NSi) je v razpravi poudaril, da so vprašanje reševanja prikritih grobišč začeli urejati v času vlade Mira Cerarja ravno na pobudo NSi, in izrazil veselje ob prenosu pristojnosti na obrambno ministrstvo, je še poročala STA.

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh