Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od torka gibanje omejeno na občine

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 10. 2020 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2020 / 17:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od torka gibanje omejeno na občine

Od torka gibanje omejeno na občine

Po Janševih besedah bo omejitev sprva veljala 7 dni za vso državo, sproščana bo postopno po regijah.

Med izjeme, ki jih odlok dopušča, sodi tudi ta čas zelo aktualno nujno vzdrževanje groba. FOTO: Tatjana Splichal



S torkom, 27. oktobrom 2020, začne veljati novi odlok o začasni delni omejitvi gibanja in zbiranja, ki – z izjemami – prepoveduje gibanje med občinami. Vlada ga je sprejela na nedeljski dopisni seji z namenom preprečevanja rasti števila okužb z novim koronavirusom ter zajezitve in obvladovanja epidemije. Med trenutno veljavne izjeme, ki jih odlok določa in dopušča, sodi tudi ta čas zelo aktualno nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom. Mimogrede: tudi priporočilo Slovenske škofovske konference za obhajanje praznikov vseh svetih in spomina vseh vernih rajnih je, naj verniki zasebno ali s člani družine oziroma skupnega gospodinjstva obiščejo zgolj grobove v domači župniji (oziroma kvečjemu znotraj svoje statistične regije) in tam molijo za rajne.

Izjeme?

Med izjeme v novem vladnem odloku sodijo še: prihod, odhod na delo in izvajanje delovnih nalog; opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti; odpravljanje neposredne nevarnosti za življenje, zdravje in premoženje; dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev, zdraviliškega zdravljenja, storitev za nujne primere in storitev za osebe s posebnimi potrebami; varstvo in pomoč podpore potrebnim osebam oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom; izvajanje vzdrževalni del ali sezonskih opravil; dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ali organov pregona; dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev; potovanja oseb, ki so v Slovenijo vstopile z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča; dostop do trgovin in storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču kot trgovine in storitve v domači občini ali če jih v njej ni.



Vsaj 7 dni za vso Slovenijo

»Število obolelih narašča in sprožajo se dodatni ukrepi iz načrta. Od torka dalje omejitev gibanja na občine z izjemami kot spomladi. Omejitev bo sprva veljala 7 dni za vso državo, sproščana bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čim prej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo,« je sinoči po dopisni seji čivknil predsednik vlade Janez Janša. Še naprej ostaja v veljavi tudi začasno omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro z izjemami, ravno tako ostajajo prepovedane vse prireditve, shodi, poroke, verski obredi in vsakršno zbiranje nad 6 oseb ob upoštevanju vseh varnostnih, zdravstvenih in higienskih navodil in priporočil, razen za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.
_ _ _

PREBERITE ŠE:

Priporočila SŠK za 1. in 2. november

Maše z verniki niso dovoljene nikjer več

Bogoslužij in blagoslovov letos na pokopališčih ne bo

S ponedeljkom razglašena 30-dnevna epidemija

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh