Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Očetov boj za sinovo življenje

Objava: 03. 11. 2009 / 11:20
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Očetov boj za sinovo življenje

Britanec se bori za življenje enoletnega sina, dečkova mati in zdravniki pa želijo odklopiti naprave, ki ga držijo pri življenju

Neki moški v Veliki Britaniji se bori, da njegovega dvanajstmesečnega sinka ne bi odklopili z naprav, ki mu omogočajo dihanje, medtem ko dečkova mati in zdravniki trdijo, da redko živčno-mišično obolenje malemu bolniku ne nudi zadostne kakovosti življenja, da bi ga še naprej ohranjali pri življenju.

Če bo sodišče razsodilo v prid materi in zdravnikom, bo to prvi primer v zgodovini britanskega sodstva, ko ne bo upoštevana volja enega izmed staršev in ko bo dovoljen odklop z naprav, ki ohranjajo pri življenju, za otroka brez kakršnihkoli možganskih poškodb.

Deček, ki ga v britanski javnosti poznajo le pod imenom ‘Otrok RB’, je v bolnšnici že vse od svojega rojstva. Trenutno je priključen na umetna pljuča, čeprav njegov oče trdi, da bi mu traheotomija omogočila samostojno dihanje in s tem možnost domače oskrbe.

Oče, ki zaradi pravnega postopka ne sme biti imenovan, namerava pred sodiščem predstaviti posnetke, s katerimi bo dokazal, da dečkovi možgani niso poškodovani, saj lahko vidi, sliši, čuti in prepozna svoje starše. Lahko se igra z določenimi igračami, rad pa tudi prisluhne zgodbicam ali glasbi.

Odvetnik dečkove matere je za britansko televizijsko postajo Sky News povedal, da ‘mati že vse od rojstva vsak dan preživi ob bolniški postelji svojega sina. Po njenem mnenju so bolečine, ki bi jih doživljala ob sinovi smrti, občutno manjše od tistih, ki jih zaradi svoje bolezni vsakodnevno trpi njen otrok’. Zdravniki trdijo, da je raven kakovosti dečkovega življenja tako nizka, da ohranjanje pri življenju za vsako ceno pravzaprav ni v njegovem interesu.

To ni prvi primer, ko britansko sodišče odloča o življenju otroka; raziskava Splošnega sveta za zdravstvo pa je pokazala, da 80% staršev meni, kako sodišča ne bi smela odločati o tem, ali naj otroka ohranjajo pri življenju ali ne. Tiskovna predstavnica Britanske medicinske zveze je za britanski dnevnik ‘The Guardian’ izjavila, da so tovrstni primeri sicer izredno zapleteni, vendar je potrebno posredovanje sodišča, kadar se starši in zdravniki ne morejo zediniti o najboljši možnosti za otrokovo življenje.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh