Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obsodili duhovnika, ker je preprečil splav

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 11. 2016 / 07:28
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obsodili duhovnika, ker je preprečil splav

Brazilski duhovnik naj bi družini povzročil »nematerialno škodo«.

Duhovnik je staršem povzročil nematerialno škodo, ker jih je prisilil, naj počakajo na rojstvo otroka. S tem je kršil njihove pravice in jim povzročil nepotrebno in nesmiselno trpljenje, je zapisano v obsodbi brazilskega sodišča.

Vrhovno prizivno sodišče v državi je brazilskega duhovnika obsodilo na plačilo kazni v višini 60.000 brazilskih realov (okoli 16.600 evrov). Luiz Carlos Lodi da Cruz je leta 2005 pridobil sodno odredbo, s katero je preprečil splav otroka z razvojnimi nepravilnostmi. Njegovo ravnanje je vrhovno sodišče v Braziliji zdaj označilo kot »brezobzirno do staršev«.

Duhovnik je staršema povzročil nematerialno škodo, ker ju je prisilil, da sta prestala naporen porod. Zlorabil je zakonske možnosti, da je izkoristil državno podporo pri svojih prizadevanjih v boju proti splavu. S tem je kršil pravice nosečnice in njenega moža ter jima povzročil nepotrebno in nesmiselno trpljenje, je zapisano v utemeljitvi razsodbe.

Splav otroka je bil sprva odobren, ker so pri njem ugotovili izredno redko razvojno nepravilnost, zaradi katere naj bi umrl le nekaj ur po porodu. Lodi da Cruz, ki je tudi predsednik združenja »Pro Life Anapolis«, ene najbolj znanih brazilskih organizacij za zaščito življenja, je obsodbo sprejel in dejal, da ne obžaluje ničesar. Bogu se zahvaljuje za uspešno posredovanje, s katerim je otroka rešil pred splavom. V čast mu je, je povedal, da je obsojen zaradi svoje zvestobe Kristusu.

Lodi da Cruz je svoje ravnanje utemeljil s pojasnilom, da dostojanstvo človeškega življenja ni v njegovi kakovosti ali dolžini, ampak je vredno in dragoceno samo po sebi. Sodnik je ta argument upošteval, se spominja duhovnik. Starša sta ga tožila takoj po rojstvu otroka, vendar je bila njuna tožba na prvih dveh stopnjah zavrnjena. S primerom sta prišla do vrhovnega sodišča, ki pa je razsodilo v njun prid.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh