Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajamo slovesni praznik rojstva sv. Janeza Krstnika

Za vas piše:
P. G.
Objava: 24. 06. 2024 / 05:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 06:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajamo slovesni praznik rojstva sv. Janeza Krstnika
Prizor ob rojstvu sv. Janeza Krstnika, kot ga je upodobila Artemisia Gentileschi. FOTO: Wikipedia

Obhajamo slovesni praznik rojstva sv. Janeza Krstnika

Obhajamo slovesni praznik rojstva sv. Janeza Krstnika. To je bil dogodek, ki je razsvetlil življenje njegovih staršev Elizabete in Zaharija ter povzročil veselje in čudenje med sorodniki in sosedi. Vsi so živo izkusili, da pri Bogu ni nič nemogoče.

Evangelist Luka v prvem poglavju svojega evangelija poroča, kako je Bog po angelu očetu Zahariju naznanil Janezovo rojstvo, podobno kot kasneje Mariji iz Nazareta učlovečenje Jezusa, Božjega Sina. V obeh primerih je Božji poslanec določil tudi ime otroka. Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni Bog je milostljiv. Janezovo rojstvo so spremljali čudežni dogodki in njegov nastop v javnosti se je zdel evangelistu Luku tako pomemben, da ga je časovno zelo natančno opredelil.

Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni Bog je milostljiv.

Janezova vloga je bila ob prehodu iz stare v novo zavezo tako pomembna, da jo je napovedal že prerok Malahija: »Glejte, pošiljam svojega angela, da pripravi pot pred menoj« (Mal 3,1). Na to napoved se navezujejo Jezusove besede iz Matejevega evangelija, kjer o Janezu pravi: »Ta je tisti, o katerem je pisano: Glej, jaz pošiljam svojega glasnika pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj. Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni bil obujen večji od Janeza Krstnika« (Mt 11,10). Prav zato rojstvo Janeza Krstnika v Cerkvi praznujemo kot slovesni praznik.

FOTO: Arhiv Družine

V Božjem odrešitvenem načrtu ima rojstvo Janeza Krstnika prav posebno mesto, saj je bil Janez neposredni Jezusov predhodnik, ki je bil poslan, da mu »pripravi pot«. Bil je neustrašen zagovornik resnice, kar je moral potrditi s svojim mučeništvom in krvjo.

V cerkvenem koledarju se poleg rojstva Jezusovega predhodnika Janeza spominjamo rojstva le še dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: na božič praznujemo Jezusovo rojstvo, rojstvo njegove matere Marije pa praznujemo 8. septembra.

FOTO: Vatican Media

Janezu pravimo Krstnik, ker je oznanjal krst spokornosti in je tiste, ki so se s pokoro hoteli pripraviti na Odrešenikov prihod, krščeval v reki Jordan. Še posebej pa mu »vzdevek« Krstnik pristoji zato, ker je krstil Jezusa in ga pri tem razglasil za obljubljenega Mesija. O tem dogajanju beremo v Markovem, Matejevem in Lukovem evangeliju.

Cerkev sv. Janeza Krstnika v Letušu. FOTO: Andrej Praznik

Janezu Krstniku je v Sloveniji posvečenih kar 86 cerkva. Več jih je posvečenih le še sv. Miklavžu in Marijinemu vnebovzetju, kar resnično priča o priljubljenosti današnjega »slavljenca«.

Nalaganje
Nazaj na vrh