Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama bo v drugo zaprisegel na Sveto pismo Martina Luthra Kinga

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 01. 2013 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama bo v drugo zaprisegel na Sveto pismo Martina Luthra Kinga

Svojci leta 1968 umorjenega pastorja in borca za državljanske pravice so ob odločitvi ameriškega predsednika 'globoko ganjeni'.

Ob svoji drugi zaprisegi kot predsednik Združenih držav Amerike bo Barack Obama v ponedeljek, 21. januarja, prisegel na žepno Sveto pismo Martina Luthra Kinga. Leta 1968 umorjeni afroameriški 'kralj med borci za državljanske pravice' je omenjeno knjigo, ki kaže jasna znamenja obrabe, uporabljal kot mlad baptistični pastor, po navedbah njegovih družinskih članov pa je tudi kasneje pogosto posegal po njej, kot je v svoji spletni izdaji poročal ameriški časnik 'The Washington Post'. Dan slovesne zaprisege ponovno izvoljenega ameriškega predsednika je v Združenih državah Amerike obenem spominski dan Martina Luthra Kinga – vsako leto ga obhajajo na tretji ponedeljek v mesecu januarju.

Kingovi svojci so po navedbah časnika izjavili, da so ob odločitvi ameriškega predsednika 'globoko ganjeni': »Upamo, da bo to Sveto pismo izvir moči za našega predsednika, ko bo uradno nastopil svoj drugi mandat.«

Ob prvi zaprisegi 20. januarja 2009 je Obama uporabil Sveto pismo Abrahama Lincolna, leta 1853 natisnjeni izvod Svetega pisma kralja Jakoba, na katerem je leta 1861 Lincoln prisegel kot 16. predsednik Združenih držav Amerike. Tudi Harry Truman, Dwight Eisenhower in Richard Nixon so za svoje zaprisege uporabljali različne izvode Svetih pisem.

Na zaprisegi ponovno izvoljenega ameriškega predsednika bo prvič v zgodovini uvodno molitev izrekla ženska. Naloga je bila zaupana borki za državljanske pravice afroameriškega porekla Myrlie Evers-Williams, devetinsedemdesetletni vdovi borca za državljanske pravice Medgarja Eversa, ki ga je leta 1963 ustrelil belopolti atentator. Myrlie Evers-Williams je med drugim vodila Narodno združenje za pomoč temnopoltim ljudem (NAACP), bila pa je tudi poslanka v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh