Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob farnem žegnanju v Prečni praznovali še biserno mašo Franceta Dularja [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 06. 2024 / 16:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2024 / 17:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob farnem žegnanju v Prečni praznovali še biserno mašo Franceta Dularja [FOTO]
Msgr. France Dular obhaja častitljivih 60 let duhovništva. FOTO: Marko Mesojedec

Ob farnem žegnanju v Prečni praznovali še biserno mašo Franceta Dularja [FOTO]

V Župniji Prečna pri Novem mestu so ob farnem žegnanju v tamkajšnji mogočni cerkvi, ki je posvečena sv. Antonu Padovanskemu, slovesno proslavili še biserno mašo njihovega rojaka, kanonika msgr. Franceta Dularja.

Biseromašnik se je rodil 10. julija 1938 v kmečki družini v Cegelnici, ki spada pod okrilje Župnije Prečna. Po osnovni šoli je vstopil v malo semenišče v Pazinu in nato študiral v ljubljanskem bogoslovju. V mašnika je bil posvečen na praznik apostolov Petra in Pavla, 29. junija 1964, v Ljubljani.

Častitljivi jubilej je biseromašnik praznoval skupaj s sorodniki. FOTO: Marko Mesojedec

Vidno ganjeni biseromašnik se je ob koncu maše s solzami v očeh zahvalil Bogu in Devici Mariji za 60 let duhovništva, prav tako faranom za njihovo plemenitost. »Hvala vsem, ker sprejemate stare in obnemogle duhovnike. Z veseljem se spominjam mladih duhovniških let, ki sem jih preživel na različnih koncih Slovenije. Povsod so me spremljali različni sodelavci. Hvala vsem. Prav tako hvala vsem nečakom in nečakinjam ter njihovim otrokom. Zahvaljujem se tudi škofijskemu vodstvu za vso podporo,« je poudaril slavljenec.

Z leve: prečenski župnik Jože Mrvar, nečak biseromašnika župnik Tone Dular, biseromašnik France Dular, generalni vikar Škofije Novo mesto Peter Kokotec in bogoslovec Domen Špringer, ki prihaja iz Župnije Prečna. FOTO: Marko Mesojedec

»Današnja slovesnost je zahvalna molitev«, je dejal pridigar in generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec: »Zahvalna molitev za 60 let duhovniške službe, za 60 let dela v Gospodovem vinogradu, za biseromašnika in nove duhovne poklice. Danes se zahvaljujemo za molitve in zgled njegovega duhovništva kljub njegovi krhkosti in grešnosti, kajti vsak človek je krhek in grešnik. Zavedamo se, da je vsak duhovnik poklican izmed ljudi in dar za ljudi, da bi se Božje kraljestvo širilo in uresničevalo. Ta poklicanost nam duhovnikom ne odvzame naše človeškosti, nam ne odvzame naše grešnosti in krhkosti, a duhovnik, ki ima odprto srce za Božjo pomoč in milost ter daje zgled in s svojim življenjem kaže Kristusa ter njegovo moč, ki nas odrešuje.«

Generalni vikar Škofije Novo mesto Peter Kokotec. FOTO: Marko Mesojedec

Od kaplana do stolnega kanonika

France Dular je kaplansko službo opravljal v Toplicah, kot župnik pa je deloval na Čatežu ob Savi, v Brezovici pri Ljubljani, dva mandata bil tudi dekan dekanije Ljubljana-okolica, v Železnikih s soupravama Dražgoše in Zali Log. Štiri leta je preživel v cistercijanskem samostanu v Stični. Leta 2006 je vstopil v novomeško škofijo in prevzel župnijo Št. Peter – Otočec.

Biseromašnik z drugimi duhovniki in ministranti. FOTO: Marko Mesojedec

France Dular je znan kot izredno delaven in pastoralno goreč duhovnik. Posebej ga je zaznamovalo delo z župnijskimi pastoralnimi sveti in župnijskimi vrtci. Večkrat je bil član Zbora svetovalcev in drugih škofijskih in medškofijskih organizmov. Leta 2007 je postal novomeški stolni kanonik in dekan ter se leta 2013 tudi naselil na Kapitlju, kjer opravlja službo stolnega spovednika (penitenciarija).

Pogled s kora. FOTO: Mojca Ferenčak

Šesti otrok v družini

Biseromašnik je bil šesti izmed osmih otrok v družini. Trije bratci so umrli že v otroški dobi. Njegovo otroštvo je minevalo v družbi z bratom, ki je devet let starejši, in tremi sestrami. Povsem so se posvečali delu na kmetiji, nihče ni hodil v službo. »Versko okolje v družini je bilo trdno, ton vernosti je dajala očetova sestra, tisto bistveno pa mama, ki je bila tesno povezana s pobožnostjo prvih petkov in sobot,« je ob zlati maši povedal v pogovoru za glasilo Škofije Novo mesto, Jagode naše pastorale. 

Mogočna župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega v Prečni, ki je bila zgrajena in posvečena ob začetku prejšnjega stoletja. FOTO: Marko Mesojedec

Po maši je sledila pogostitev za farane in druge goste. FOTO: Marko Mesojedec

Pridne roke so pripravile slastne dobrote. FOTO: Marko Mesojedec

Še več fotografij z današnje slovesnosti si oglejte v spodnji fotogaleriji.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh