Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob 40. obletnici smrti Oskarja Romera jubilejno leto mučencev

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 30. 01. 2020 / 10:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2020 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ob 40. obletnici smrti Oskarja Romera jubilejno leto mučencev

Salvador: prošnja parlamentu za zakon o narodni spravi.

Foto: Vatican Media

Škofje v Salvadorju letos pripravljajo jubilejno leto mučencev ob 40. obletnici mučeništva sv. Oskarja Arnulfa Romera, poroča Radio Vatikan. Ena izmed poglavitnih misli, ki so jo ob tej priložnosti zapisali v sporočilu za javnost, pravi, da je »mučeništvo največje pričevanje vere, saj zvesto posnema Kristusa s podaritvijo svojega življenja na način, da bi mogli drugi imeti življenje v obilju (prim. Jn 10,10)«.

V sporočilu tudi navajajo datume, ko se bodo v državi spominjali svojih mučencev: 12. marca bo minilo 43 let od mučeništva p. Rutilia Grandeja, 24. marca 40 let od mučeništva sv. Oskarja Arnulfa Romera in 14. junija 40 let od mučeništva p. Cosma Spessotta. Od 31. julija do 2. avgusta tamkajšnja Cerkev prireja veliko romanje v Ciudad Barrios, rojstni kraj sv. Oskarja Arnulfa Romera, in narodni kongres o mučencih.

Prošnja parlamentu za zakon o narodni spravi

Škofje so v sporočilu še zapisali, da so »mučenci dali življenje in nas spremljajo na našem romanju vere. Zato želimo slišati njihov glas in hkrati želimo, da bi ta glas odmeval. Zato kot pastirji spoštljivo prosimo parlament, naj sprejme pristen 'Zakon o narodni spravi', da bi zagotovili pravico žrtvam, spoznali resnico in določili povračilo.«

Zakon o pravici do vode, pravice migrantov

Po poročanju agencije Fides škofje Salvadorja v pismu zahtevajo še nov sistem pomoči za upokojence ter dokončno sprejetje splošnega zakona o vodi, ki bi vsem državljanom omogočil dostop do vode. »Voda je javna dobrina, zato mora z njo upravljati le država.« Škofje prebivalce vabijo, naj udejanjijo svojo pravico do demokratične soudeležbe in dajo slišati svoj glas preko družbenih omrežij: poslancem naj pošljejo čim več sporočil, v katerih zahtevajo, naj v skladu s svojim ustavnim mandatom glasujejo o vsaki izmed omenjenih točk v dobro oseb, ki so jih izvolile, in varujejo pravice najrevnejših. Ob koncu škofje izrazijo tudi svojo solidarnost migrantom in zahtevo po spoštovanju njihovih pravic.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh