Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznično ob 1500. obletnici prihoda škofa sv. Nazarija v Koper

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 05. 06. 2024 / 13:34
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2024 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznično ob 1500. obletnici prihoda škofa sv. Nazarija v Koper
Gosta na novinarski konferenci, ki jo je povezoval David Tomovski, sta bila Mojca Kovač in Paolo Orlando. V pogovoru je sodeloval tudi Primož Krečič. FOTO: Benjamin Pezdir

Praznično ob 1500. obletnici prihoda škofa sv. Nazarija v Koper

Ob 1500. obletnici prihoda škofa sv. Nazarija v Koper v tamkajšnji škofiji pripravljajo niz dogodkov. Med drugim bodo 14. junija javnosti predstavili obnovljeno Rotundo blaženega Elije, zgrajeno v 11. stoletju, so sporočili na novinarski konferenci. Tako mesto Koper 19. junija obhaja god svojega zavetnika sv. Nazarija, ki je leta 524 prišel v Koper in je bil potem češčen kot zavetnik našega obalnega mesta.

Med hišami in dijaškim domom oziroma med Izolskimi vrati in Bošadrago stoji rotunda Sv. oz. blaženega Elija oziroma rotunda Marijinega vnebovzetja. Stavba iz 11. stoletja ima obliko pokončnega valja, ob baročni predelavi leta 1694 pa so ji dodali prezbiterij.

Najstarejša ohranjena sakralna stavba pri nas

Obnovo rotunde so začeli leta 2022. Najprej so zamenjali strešno kritino in odstranili leseno kupolo, ki je bila dodana v začetku 20. stoletja. Zunanjost so pustili brez ometa, da je mogoče videti različne faze gradnje. V notranjosti so med drugim odkrili fragmente renesančne poslikave z rastlinsko dekoracijo.

Najstarejša koprska krstilnica stoji v jedru srednjeveškega dela mesta Koper. FOTO: Bojan Kralj/STA

V stavbi bodo razstavljene slike koprskih svetnikov in blaženih, ki jih je izdelal umetnik Paolo Orlando iz Jamelj pri Doberdobu v Italiji. Na ogled bo tudi oltarna plošča s paleokrščanskimi poslikavami iz 6. stoletja, ki so jo odkrili v koprski stolnici med postavljanjem novih orgel. V stavbi nameravajo prirejati tudi razna predavanja, je po poročanju STA pojasnil koprski stolni župnik Primož Krečič. Rotundo bodo blagoslovili v petek, 14. junija.

Razstava portretov koprskih škofov 

Od 7. do 22. junija bo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika ob stolnici na ogled razstava portretov koprskih škofov. Skupaj jih je 33, najstarejši so nastali v drugi polovici 18. stoletja in predstavljajo zgodovinske osebnosti od Nazarija naprej. Približno polovico so jih restavrirali pred desetletjem, obnovo preostalih pa še zaključujejo. Kot je dejal kustos razstave in piranski župnik Zorko Bajc, slike nimajo velike umetniške vrednosti, imajo pa zgodovinsko. Razstavo bodo odprli, predstavili in blagoslovili 7. junija, bo ob 10. uri v krstilnici sv. Janeza Krstnika. 

Dogodki ob 1500. obletnici koprske škofije

  • V soboto, 8. junija, bo ob 10. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja maša z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami.
  • Od ponedeljka, 10. junija, do torka, 18. junija, bo po cerkvah v škofiji Koper devetdnevnica v čast sv. Nazariju.
  • V petek, 14. junija, bo ob 10. uri blagoslov in predstavitev obnovljene rotunde svetega Elija.
  • V soboto, 15. junija, bo ob 20. uri v stolnici koncert sakralne glasbe: Obalni komorni orkester Koper in organist Wladimir Matešić.
  • V nedeljo, 16. junija, bo ob 9.30 procesija iz Gortanovega trga po mestu in slovesna maša v stolnici v čast sv. Nazariju.
  • V torek, 18. junija, bodo ob 21. uri v koprski stolnici slovesne večernice pred praznikom sv. Nazarija.
  • V sredo, 19. junija, bo ob 10. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.
  • V soboto, 22. junija, bo peš romanje v Boršt, rojstni kraj sv. Nazarija.
Nalaganje
Nazaj na vrh