Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob 100-letnici rojstva bodo v Šempolaju odkrili spominsko ploščo Alojzu Rebuli

Za vas piše:
J. P.
Objava: 06. 07. 2024 / 16:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2024 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob 100-letnici rojstva bodo v Šempolaju odkrili spominsko ploščo Alojzu Rebuli
Alojz Rebula (1924–2018) je bil tudi dolgoletni pisec priljubljene Družinine rubrike Credo. FOTO: Tatjana Splichal

Ob 100-letnici rojstva bodo v Šempolaju odkrili spominsko ploščo Alojzu Rebuli

V nedeljo, 21. julija 2024, bo minilo natanko 100 let od rojstva pisatelja, profesorja, akademika, zavednega Slovenca in dolgoletnega pisca Družinine rubrike Credo, Alojza Rebule (1924–2018).

Okroglo obletnico, ki se je spominjajo z nizom dogodkov V Rebulovem vetru, bodo prav na ta dan, torej 21. julija, na prav poseben način obeležili v Slovenski prosveti, ki povezuje katoliška prosvetna in kulturna društva na Tržaškem in ki je ustanoviteljica mesečne revije Mladika in istoimenske založbe, hkrati pa je dala pobudo za nakup osrednjega sedeža kulturnih ustanov v Trstu, na Ulici Donizetti št. 3.

Odkritje plošče, maša in kulturni program

Pod taktirko Slovenske prosvete, ki si je za to priložnost podala roko še s Slovenskim kulturnim društvom Vigred iz Šempolaja ter drugimi društvi in inštitucijami, bo namreč na tretjo julijsko nedeljo vrhunec sklopa praznovanj, ko bodo na rojstni domačiji Alojza Rebule ob 100-letnici njegova rojstva odkrili spominsko ploščo, v programu pa bosta med drugim še sveta maša in kulturna prireditev.

Pod režisersko palico Maje Lapornik

Kot je poročal Primorski dnevnik, bosta pokrovitelja dogodka Občina Devin Nabrežina in Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu, podprl pa ga je tudi Svet slovenskih organizacij (SSO), krovna organizacija Slovencev v Italiji. Prireditev nastaja pod režisersko palico Maje Lapornik ob sodelovanju scenarista Andreja Pisanija in vodje tehnične oblike Samuela Simonoviča.

Osrednji govornik Borut Pahor

Ta trojica si je zamislila štiri trenutke na različnih lokacijah pod skupnim naslovom Enkrat še videl bi rad dim nad Itako rodno, citatom iz Homerjeve Odiseje. Prireditev se bo sicer začela s sveto mašo, po njej pa bo pred šolo zbrane nagovoril slavnostni govornik, prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor. Prireditev bo zapečatil večer ljudskih pesmi v šempolajski Štalci.

Tatjana Rojc v vlogi literarne izvedenke

Sicer pa bodo, kot je še poročal Primorski dnevnik, na vseh lokacijah sodelovali nekdanji Rebulovi učenci, med njimi Bogdan Kralj, Črtomir Šiškovič, Vilma Purič, Marij Čuk in senatorka Tatjana Rojc, ki bo nastopila v vlogi literarne izvedenke in avtorice niza radijskih oddaj o Rebuli. »Večplastna proslava izraža Rebulov življenjski, umetniški in ideološki kredo,« je pojasnil režiserka Maja Lapornik.

Tudi Draga 2024 s pečatom Rebule

Kot je na nedavni predstavitvi poudaril predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič, se niz spominskih prireditev V Rebulovem vetru z julijsko proslavo ne končuje, kajti tudi letošnji tradicionalni Študijski dnevi Draga 2024 v parku Finžgarjevega doma na Občinah se bodo, ob prelomu iz avgusta v september, vsebinsko navdihovali po umetniškem in duhovnem izročilu Alojza Rebule.

Da bi mlade generacije nadaljevale njegovo poslanstvo

»Takšna osebnost, kot je bil profesor Rebula, s čutom laične in verske odgovornosti, je v zgled za našo narodno skupnost. Prinesel nam je veliko in želimo si, da bi tudi mlade generacije nadaljevale njegovo poslanstvo,« pa je Primorski dnevnik še navedel besede predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja na predstavitvi dogodka.

Kupi v trgovini

Razprodano
Pogovori z Alojzom Rebulo
Filozofija in esejistika
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh