O testeninah in omakah zanje
O testeninah in omakah zanje
Pred kratkim sem odkrila, da mnogi ne znajo skuhati testenin, potem pa tarnajo nad »'pocastimi' makaroni brez okusa, ki so za povrh nezdrava hrana z visokim glikemičnim indeksom (GI)«. Ne strinjam se z njimi, nikakor.
Testenine vedno kuhamo v veliki količini vode; za 100 g suhih testenin gre praviloma 1 l vode. Stresemo jih v slan krop, premešamo, nato pa takoj pokrijemo, da voda hitro spet zavre. Če je ta čas daljši od pol minute, se bo začel v večji meri izločati škrob in bodo testenine lepljive. Kuhamo jih v vodi, ki neprestano rahlo vre, na minuto ali največ dve jih premešamo, s tem jih privzdignemo z dna, nato pa vzamemo iz vode minuto prej, kot je zapisano na embalaži. Preprosto, kar nekaj opravka imamo od tu dalje še z njimi in ne želimo, da se kuhajo dlje, kot bi bilo treba. Bolj ko so kuhani, bolj so zmehčani, višji GI imajo.
Testenine vzamemo iz vode ali jih odcedimo in nato takoj stresemo v omako. Ne prelijemo jih z omako, ampak stresemo vanjo. Dobro p...