Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O soli

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 06. 03. 2024 / 11:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 12:21
O soli
FOTO: Krištof Koman

O soli

Sol je zgolj dodatek jedem in trdim, da je ne potrebujemo toliko, kot je zaužijemo. Naj vam dokažem …

Znan primer so morske ribe, ki jih sploh ni treba soliti, morda le malo, res malo in šele na krožniku. Že same po sebi so slane, tudi polne mineralov, ki so nosilci okusa in soli, zato je soljenje rib pred peko ali med njo velika potrata. Poskusite speči orado po mojem receptu in se prepričajte.

Podobno velja za peko zrezkov. Pravilno pečeni, da so še mehki in sočni, imajo veliko arome in slanega okusa, celo soli, ki je raztopljena v mesnem soku, da jih je treba soliti malo, res malo šele na krožniku. To se čudovito izkaže, kadar pečemo debelejše stejke govedine, mogoče malo manj pri svinjini, zato pa pri slednjem slan okus dobimo z dodatkom semen, zelišč, začimb. Tokrat s praženimi bučnimi semeni.

Slan okus dajo jedem dodatki. Vsak košček zelenjave, semena, začimbe, zelišča, ki ga dodamo v jed, zlasti v omako, prinese nekaj slanega okusa, zato ni potre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh