O muškatnem oreščku in cimetu
O muškatnem oreščku in cimetu
Jabolčna dišavna pita s krhkim posipom
Sestavimo krhko testo in ga pritisnemo ob dno modela, da je povsod lepo enakomerno debel. Večkrat ga prebodemo z vilicami in 10 minut pečemo pri 210 stopinjah. Medtem hitro pomešamo sestavine za posip in posebej pripravimo še nadev: jabolka grobo nasekljamo, da še ostanejo v koščkih, in pomešamo s sladkorjem ter začimbami.
Model vzamemo iz pečice, nadevamo z jabolki, potresemo s testenim posipom in vrnemo v pečico za 20 minut, da rob testa lepo porjavi.
Špinača na različne načine
Špinačo (ali blitvo) blanširamo, nato vodo odcedimo.
Na malo maščobe popražimo česen, nato dodamo špinačo, prilijemo vodo in odkrito kuhamo 5 minut. Začinimo s soljo, muškatnim oreščkom, dodamo malo kisle smetane (ali mleka, sladke smetane), vse pa sesekljamo s paličnim mešalnikom.
Če razredčimo z več vode, dobimo juho. Priloga ali juha je bolj kremasta, če česen prepražimo na maslu, naredimo bešamel, vanj...