O loncih in ponvah
O loncih in ponvah
Katero maščobo uporabiti, je manj pomembno, kot to, katero posodo imamo za to. V slabo posodo moramo vliti veliko olja, sicer se nam hrana prismodi, in nasprotno. Maščoba kot medij je zgolj dodatek kalorij na jedilnik, le malo koristnega je ob tem.
V posodi z debelim dnom lažje kontroliramo toploto, pogosto pri taki ni potrebno niti dodati veliko maščobe pri praženju ali peki. V posodi z dodanim premazom je to še bolj očitno in pogosto niti kapljica maščobe ni potrebna, ko si želimo speči zrezek. Premazov je veliko, ne nujno le teflonskih. Sama uporabljam različne, imam tudi odlično težko litoželezno ponev brez premaza, ki jo uporabljam za peko mesa.
Mnogo je odvisno od načina kuhanja. Ponev vedno najprej dobro segrejemo. Pri pravilno ogreti ponvi bo kapljica vode začela drseti po ponvi, se bo – recimo temu – kotalila po njej, medtem ko pri pregreti ponvi v hipu izparela. Pri premalo ogreti se bo razlila. Šele ko imamo ponev ogreto, jo namastimo in vanjo vlijemo...