Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O loncih in ponvah

Za vas piše:
Mojca Koman
Objava: 16. 07. 2024 / 08:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2024 / 09:12
O loncih in ponvah
Mojca Koman. FOTO: Krištof Koman

O loncih in ponvah

Kako in s čim preprečiti prijemanje živil na posodo?

Katero maščobo uporabiti, je manj pomembno, kot to, katero posodo imamo za to. V slabo posodo moramo vliti veliko olja, sicer se nam hrana prismodi, in nasprotno. Maščoba kot medij je zgolj dodatek kalorij na jedilnik, le malo koristnega je ob tem.

V posodi z debelim dnom lažje kontroliramo toploto, pogosto pri taki ni potrebno niti dodati veliko maščobe pri praženju ali peki. V posodi z dodanim premazom je to še bolj očitno in pogosto niti kapljica maščobe ni potrebna, ko si želimo speči zrezek. Premazov je veliko, ne nujno le teflonskih. Sama uporabljam različne, imam tudi odlično težko litoželezno ponev brez premaza, ki jo uporabljam za peko mesa.

Mnogo je odvisno od načina kuhanja. Ponev vedno najprej dobro segrejemo. Pri pravilno ogreti ponvi bo kapljica vode začela drseti po ponvi, se bo – recimo temu – kotalila po njej, medtem ko pri pregreti ponvi v hipu izparela. Pri premalo ogreti se bo razlila. Šele ko imamo ponev ogreto, jo namastimo in vanjo vlijemo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh