Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O krajih miru in bratstva ter sanjah o drugačnem svetu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 12. 03. 2019 / 09:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2019 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje

O krajih miru in bratstva ter sanjah o drugačnem svetu

Druga in tretja meditacija postnih duhovnih vaj za papeža in kurijo.

Včeraj zjutraj so papež Frančišek in drugi udeleženci postnih duhovnih vaj v Aricci prisluhnili drugi meditaciji, ki je govorila o sanjah Giorgia La Pire, nekdanjega župana v Firencah: La Pira si je želel, da bi vsako mesto odkrilo svojo poklicanost in postalo odsev nebeškega Jeruzalema na zemlji.

Opat Maria Gianni je spregovoril o La Pirovi želji, da bi bilo mesto simbol lepote, bratstva, splošne sprejetosti in krščanske ljubezni po modelu Jeruzalema, kot ga v 60. poglavju opisuje prerok Izaija.

Firence in preko Firenc naj bi vsako mesto sveta postalo mesto, postavljeno na goro, da bi bilo s svojo lučjo ognja in ljubezni privlačno za vse človeštvo, da bi bilo prostor sprave in mirnega srečanja, polno čudenja in premišljevanja skrivnosti, za katero se zdi, da je trenutno »pod pepelom«.

Prostori sprave in srečanja

Ta načrt je tako včeraj kot danes uprt v vsa mesta sveta, ki so prostori sprave, miru in srečanja; načrt, ki se zoperstavlja svetu, prevečkrat obsojen na obupanost in vdajo ter na sence, ki se skorajda zdijo nepremagljive. To so konkretne sanje, ki odpirajo obzorje Božjemu delovanju. Prenova mest od vrha do tal po La Piri torej ostane temeljna za dobrobit oseb ter za dobre politične, tehnične in gospodarske strukture.

Delovanje Cerkve

Opat Maria Gianni pa je izpostavil, da seveda ne gre zgolj za spreminjanje civilnih struktur, ampak mora biti na prvem mestu Cerkev. Ljudje moramo kot Cerkev delovati tako, da se ta poskus Boga uresniči brez zadržkov in brez našega upora. Te sanje so se že uresničile v prejšnjih stoletjih; še bolj in bolje pa se bodo uresničile v prihodnjih stoletjih. Pogled upanja je ukoreninjen v trinitarni veri.

Kontemplativni pogled na mesto

Pomembno je spoznati mesto, začeti pa moramo s pogledom vere, da odkrijemo Boga, ki prebiva v hišah, na ulicah in mestnih trgih. Bog živi med meščani, ko se širijo solidarnost, bratstvo, želje po dobrem, resnici in pravičnosti. Ta navzočnost ne sme biti umetna, temveč naravna, prebujena. Bog se tistim, ki ga iščejo z iskrenim srcem, nikoli ne skriva.

»Tukaj smo, da s svojim dihom poživimo žerjavico«

Naslov popoldanskega premišljevanja je bil »Tukaj smo, da s svojim dihom poživimo žerjavico«. Opat Maria Gianni je meditacijo začel z odlomkom iz Visoke pesmi. Kot je dejal, naj bi z dihom Svetega Duha, ki biva v nas, poživili žerjavico ognja Božje ljubezni. V mestu, ki ga ta ogenj poživi, lažje prepoznamo kraj, ki ga obiskuje Gospod.

Postni čas je primerna priložnost za oživitev ognja, ki zaradi vdaje ali navade žari nekoliko manj. Za ohranjanje prižganega, gorečega in naraščajočega plamena poklicanosti, ki ga poklanja Gospod, pa je gorivo nujno potrebno.

Misel, da človek ne potrebuje ničesar

Človek se mora varovati pred domišljavostjo, da ne potrebuje ničesar, saj zaradi nje preneha skrbeti za neizmeren Gospodov dar. Pri tem so pomembni molitev, poslušanje Božje besede, hranjenje s sveto evharistijo in življenje radikalnega bratstva, da lahko z močjo Svetega Duha spremeni svoje slabosti in krhkosti ter v sebi znova prebudi poživljajoči ogenj.

Človek bi se moral oblikovati po Kristusovem zgledu, ne pa poslušati razočaranih in nesrečnih oseb, ki priporočajo, naj ne gojimo upanja v življenje, ki ugašajo vsako navdušenje, ko pravijo, da nič ni vredno žrtvovanja celotnega življenja.

To so »ostarela srca«, ki dušijo mladostniško navdušenje nad življenjem. Bog pa želi, da bi znali sanjati kakor On in z Njim, medtem ko smo trdno ukoreninjeni v stvarnosti.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh