O ješprenju
O ješprenju
Ješprenjota z gobicami
Namočen ješprenj v loncu z dovolj slane vode kuhamo 45 minut, da se že lepo zmehča.
V ponvi na čebuli in kockah slanine prepražimo narezane gobice, potem vmešamo že na pol kuhan ješprenj in prilijemo za 2 kozarca jušne osnove. Zavremo in kuhamo z rahlim brbotanjem dalje. Vsekakor solimo, popramo in začinimo s šetrajem. Kuhamo še približno pol ure, po potrebi dodajamo vodo, da se ješprenj lepo zmehča.
Ješprenjeva solata z vložninami
Namočen ješprenj v loncu s slano vodo kuhamo največ eno uro, da se dovolj zmehča, a še ohrani nekaj čvrstosti. Oplaknemo ga na rešetu pod tekočo hladno vodo in ohladimo v skledi. Dodamo na koščke narezane različne vložnine, nato pa vmešamo majonezo, jogurt in solato okisamo. Dobro premešamo in ponudimo kot hranljivo solato ob pečenem zrezku ali siru za žar.