O brusnicah in pesi
O brusnicah in pesi
Mesne kroglice po švedsko
Čebulo sesekljamo in prepražimo. Drobtine v posodi za 5 minut namočimo v mleku. Dodamo mleto meso, vse začimbe, čebulo in kar z rokami dobro premešamo. Iz pripravljene mesne zmesi z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike kroglice, na gosto jih položimo na pekač s papirjem za peko. Po pekaču polijemo 2 žlici vode in kroglice pečemo pri 200 stopinjah 15 minut.
Medtem v večji ponvi segrejemo smetano z jušno osnovo in sojino omako, vstavimo pečene kroglice z mesnim sokom in še enkrat prevremo. Ponudimo z brusnično marmelado.
Popečena rdeča pesa
Peso olupimo, narežemo na rezine ali na palčke, nato na suho v ponvi pečemo 3 minute, da se prerezana površina pese posuši in se sredica malce zmehča, a še ostane čvrsta. Poškropimo z oljem in pečemo dalje 3 minute, da površina postane hrustljava.
Zdaj peso sladkamo, rahlo solimo, popramo in pečemo dalje minuto, da se sladkor raztopi in peso karamelizira. Nazadnje p...