O banani in sladkorju
O banani in sladkorju
Včasih se banane doma zelo hitro zmehčajo, porjavijo, postanejo zelo zrele in takrat je čas za sladice z banano, ki so, moram priznati, prav imenitne in okusne. Pobrskala sem po spletu in presenetljivo odkrila, da so banane pravi hit. Receptov za take in drugačne kolače kar mrgoli in tako je tudi v naši hiši nekaj dni kar precej dišalo po bananah.
Banana je sladka. Vsebuje visok delež sladkorjev, celo saharoze, poleg nekaj malega vlaknin in seveda mineralov, med katerimi prednjači kalij. Je odlično živilo, ko želimo nadomestiti minerale v krvi po bolezni, posebej po trebušnih virozah, ki so nočna mora vsakega starša.
Zelo hitro dozorevajo; čeprav jih kupimo še nekoliko zelene, so v dnevu, dveh na sobni temperaturi že prav lepo rumene in že s kakšno rjavkasto pikico, ki nedvomno nakazuje, da je sredica banan pod lupino že precej sladka.
Mimogrede: ali veste, kako pravilno olupimo banano? Ne pri peclju – začnemo vedno pri konici. Mnogo lažje je.