Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novozelandski nadškof predstavnik anglikancev v Vatikanu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 12. 2012 / 07:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novozelandski nadškof predstavnik anglikancev v Vatikanu

David Moxon, ki je poročen z Maorko, si je doslej prizadeval predvsem za večje upoštevanje maorske kulture.

Anglikanski nadškof David Moxon bo odslej svojo Cerkev zastopal v Vatikanu. Rowan Williams, canterburyjski nadškof in anglikanski častni primas, je enainšestdesetletnega novozelandskega duhovnika imenoval za predstavnika pri Svetem sedežu in vodjo anglikanskega središča v Rimu. Nadškof Moxon naj bi novi položaj po uradnih navedbah nastopil predvidoma maja prihodnje leto.

S selitvijo v Italijo bo Moxon iz rok predal vodenje škofije Waikato, v kateri je služil devetnajst let. Nasledil bo šestinpestdesetletnega Avstralca Davida Richardsona, ki je v Rimu preživel pet let.

Nadškof Moxon že od leta 2010 kot sopredsednik mednarodne dialoške komisije anglikanske in rimokatoliške Cerkve (ARCIC III) na najvišji ravni sodeluje pri ekumenskem dialogu. Katoliški škof iz Hamiltona, Denis Browne, v čigar stolnici je Moxon leta 1993 prejel škofovsko posvečenje, je po medijskih navedbah svojemu kolegu čestital za imenovanje, obenem pa obžaloval ‘izgubo za krajevna ekumenska prizadevanja’.

David Moxon, rojen leta 1951, je študiral pedagogiko, psihologijo in sociologijo, preden je postal duhovnik. Poročen je z Maorko in pri duhovni oskrbi si je nenehno prizadeval za večje upoštevanje maorske kulture. Kot nadškof je bil pristojen za območje Tikanga Pakeha, ki velja za ‘pretežno evropsko’.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh