Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašnik Gregor Markelc: Mama je sanjala, kako bo potekala nova maša [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 06. 2024 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novomašnik Gregor Markelc: Mama je sanjala, kako bo potekala nova maša [VIDEO]
Novomašnika Gregorja Markelca veseli predvsem delo z mladimi. FOTO: Siniša Kanižaj

Novomašnik Gregor Markelc: Mama je sanjala, kako bo potekala nova maša [VIDEO]

Gregor Markelc prihaja iz dolenjske župnije Šentrupert. Pred slabima dvema letoma je izpovedal večne redovne zaobljube v salezijanski družbi, v petek, 28. junija, na predvečer praznika apostolov Petra in Pavla, pa bo v novomeški stolnici posvečen v duhovnika.

Pot zorenja njegovega duhovnega poklica je dolga, saj se je razvijala postopno, vseskozi pa je na njej čutil Božjo bližino. Gregor je bil radoveden fant, ki ga je že od malih nog zanimalo, kaj se dogaja pri oltarju. Zelo velik zgled sta mu predstavljala domači župnik in katehistinja. »Onadva sta zelo močno vplivala na moje odločitve, predvsem na razmišljanje in razločevanje glede mojega poklica.«

Ministrant, animator, organist, …

Gregor se spominja osnovnošolskih let, ko je med drugim nastopal v različnih prizorih, kjer so za mlajše veroučence zaigrali kakšen evangeljski odlomek: »Tako je naneslo, da sem vedno igral Jezusa. Oblekel sem se v duhovnika, včasih celo škofa. Poleg tega sem bil tudi ministrant, pozneje animator in še organist. Življenje v župniji mi je postalo tako domače, da sem tudi v srednji šoli veliko sodeloval z župnikom. Navdušil me je njegov zgled duhovnika oz. njegova salezijanska in don Boskova karizma, kar me je nagovorilo, da bi tudi sam postal duhovnik in spovednik za mlade.«


»Sem že sanjala, kako bo potekalo praznovanje nove maše« 

Gregor prihaja iz kmečke družine s tremi otroki. Ima mlajšega brata in mlajšo sestro. Ker je bil prvorojenec, so starši na nek način morda pričakovali, da bo prevzel domačijo, a že po birmi je Gregor čutil, da bo pastir drugačne vrste. Pri očetu je dobil predvsem zgled delavnosti in trdne volje, pri mami pa se je navzel mirnosti, potrpežljivosti in vztrajnosti. Domači ga pri odločitvi za duhovniški poklic podpirajo, čeprav mu je bilo sprva težko na glas povedati, da želi postati duhovnik. »Za veliko noč, tik pred maturo, sem pri zajtrku povedal, da bom ostal na Rakovniku pri salezijancih in da se bom vpisal na Teološko fakulteto. Tega me je bilo strah povedati, ker nisem vedel, kako bodo reagirali. Presenetljivo so novico vsi takoj lepo sprejeli. Mama je rekla: 'Saj sem vedela in sem že sanjala, kako bo potekalo praznovanje nove maše doma.'«

Gregor Markelc bo posvečen v duhovnika v petek, 28. junija, ob 18. uri, v novomeški stolnici. Novo mašo bo daroval v nedeljo, 7. julija, ob 10. uri, v Šentrupertu.

Raste ob mladih

Veseli ga predvsem delo z mladimi. Veliko časa preživi z njimi v salezijanski skupnosti v Želimljem, saj živi z njimi v tamkajšnjem dijaškem domu. V njegovi vzgojni skupini je 28 fantov iz prvega in drugega letnika. »Kot duhovnik salezijanec se gradim ob njih. To se mi zdi pomenljivo, da ob njih rastem. Ob tem mi seveda pomagajo tudi sobratje ter drugi zaposleni laiki, ki delujejo v našem zavodu.« Življenje z mladimi je zelo živahno, ob tem pa drug drugega napolnijo z dodatno energijo. Vsak večer imajo maše, ki se jih radi udeležujejo. »Največkrat prosijo za bodoče žene, seveda pa se priporočajo tudi pred testi in drugimi preizkušnjami,« v smehu pripoveduje Gregor, ki je v okviru formacije študiral tudi na papeški salezijanski univerzi v Torinu, kjer je magistriral. Nekateri njegovi študijski kolegi bodo prišli tudi na posvečenje, česar se izredno veseli.

Novomašno geslo Gregorja Markelca je 'Upodobi nas po svojem srcu.' FOTO: Siniša Kanižaj

Vse bolj želi postajati podoben Jezusu

Bog ima rad vsakega človeka in mu tudi odpušča grehe, mirno razlaga novomašnik: »Bog me ima rad takšnega kot sem. To je bila zame močna izkušnja Boga.« Želi si, da bi bil kot duhovnik podoben Jezusu in da bi v duhu novomašnega gesla 'Upodobi nas po svojem srcu', njegovo srce postajalo kot Božje. Na mašniško posvečenje se pripravlja z molitvijo in premišljevanjem ter branjem.

Čeprav zelo rad zaigra na orgle, bo razumljivo v novomeški stolnici na dan posvečenja, v petek, 28. junija, le v vlogi poslušalca. Ta dan bodo zanj igrali drugi.

Preberite tudi: Kje in kdaj bodo v duhovnike posvečeni letošnji novomašniki?

V uredništvu Družine Gregorju Markelcu na duhovniški poti želimo obilo Božjega blagoslova!

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh