Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novo cepivo proti prašičji gripi narejeno po etičnih standardih

Objava: 17. 06. 2009 / 11:49
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novo cepivo proti prašičji gripi narejeno po etičnih standardih

Zagovorniki življenja preverjajo etičnost izdelave novega cepiva

Med farmacevtskimi družbami trenutno poteka prava tekma v razvoju in izdelavi cepiva proti prašičji gripi. Člani katoliške organizacije ‘Božji otroci za Življenje’, ki preverjajo etičnost izdelave cepiva, so zatrdili, da je najnovejše cepivo izdelano s pomočjo etičnih celičnih linij.

Minuli petek je švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis oznanilo prihod preizkusnega cepiva, ki so ga razvili s pomočjo tehnologije, osnovane na celicah pasjih ledvic. Ta metoda naj bi bila hitrejša od pridobivanja siceršnjih, standardnih cepiv, ki jih pridobivajo iz kokošjih jajc. Po podatkih Novartisa naj bi za novo cepivo zaprosilo že preko 30 držav.

Prihod novega cepiva se veselijo po vsem svetu. Predstavniki zgoraj omenjene organizacije so v izjavi za javnost povedali, da se imajo zdaj za cepljenje proti prašičji gripi možnost odločiti tudi ljudje, ki starega cepiva niso odobravali. Nekatera farmacevtska podjetja namreč za njegovo izdelavo uporabljajo celične linije splavljenih zarodkov.

Vedno več proizvajalcev zdravil se odloča za uporabo etičnih virov za celične kulture. Ponekod uporabljajo celične linije insektov in celo gosenic. Zato pri organizaciji ‘Božji otroci za Življenje’ poudarjajo, da ni nikakršnega razloga za uporabo celičnih linij splavljenih zarodkov, od farmacevtskih podjetij pa pričakujejo, da bodo ‘končno prisluhnila zahtevam uporabnikov’.

Ameriška katoliška organizacija ‘Božji otroci za Življenje’ se ukvarja z nadzorom uporabe tkiv splavljenih otrok pri izdelavi cepiv.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh