Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi »vatikanski minister« se veseli nove službe

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 08. 2016 / 12:54
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi »vatikanski minister« se veseli nove službe

Dallaški škof Farrell prihaja v Rim kot novi prefekt dikasterija za laike, družino in življenje.

Družina in laiki v življenju vodje novega vatikanskega ministrstva za laike, družino in življenje igrajo prednostno vlogo. Ker je bila papeževa okrožnica o zakonski zvezi in družini, Radost ljubezni, tako dobro sprejeta, so mu ta vprašanja še posebej pri srcu, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal dosedanji škof v Dallasu v Združenih državah Amerike, msgr. Kevin Farrell. Kot je dejal, v Cerkvi ne želi spodbujati le duhovnikov: »Laiki bi morali v Cerkvi opravljati vlogo, ki jim pripada«, je prepričan škof, po rodu Irec, ki ga je papež na letošnji veliki šmaren imenoval za prefekta nove vatikanske ustanove, z delom pa bo začel 1. septembra.



Poziv svetega očeta s prošnjo, naj prevzame ta položaj, ga je presenetil in sprejel ga je z vso ponižnostjo, je pojasnil škof Farrell. 68-letni cerkveni dostojanstvenik se po lastnih navedbah veseli tudi tega, da bo s selitvijo v Vatikan bliže svojemu starejšemu bratu. »Oba sva že dolga leta duhovnika, vendar doslej še nikoli nisva delala v istem mestu, to bo nekaj povsem novega.« 72-letni škof Brian Farrell je od leta 2002 tajnik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani.

Škof Kevin Farrell se je rodil leta 1947 v irski prestolnici Dublin. Bil je član Kristusovih legionarjev, ki pa jih je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zapustil zaradi krize reda in drugačnega razmišljanja, kot ga je imelo vodstvo. Odšel je v Združene države Amerike, kjer je opravljal več funkcij, leta 2001 je bil imenovan za pomožnega škofa v Washingtonu, leta 2007 pa za škofa v Dallasu. Ima več akademskih nazivov s področij filozofije, teologije, dogmatične in pastoralne teologije ter poslovnih in upravnih ved. Tekoče govori tudi italijansko in špansko.

Novi dikasterij, ki ga bo vodil ameriški škof, bo odgovoren za spodbujanje krščanskega življenja laikov, zakoncev, družin, mladih in njihovega poslanstva v Cerkvi in civilni družbi, ter za laiška združenja in gibanja v Cerkvi. Pod Farrellovim vodstvom bo delalo približno 35 ljudi, ki bodo razdeljeni v tri oddelke: za laike, družino in življenje. Statut, ki ga je odobril papež in je bil objavljen že 4. junija, predvideva, da bo imel dikasterij tudi tajnika, »ki bi lahko bil laik«, in tri laiške podtajnike, po enega za vsak oddelek.

Vir: Kathpress / Radio Ognjišče
Foto: splet / Twitter

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh