Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi srbski patriarh bo izvoljen 18. februarja 2021

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 12. 2020 / 10:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2020 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novi srbski patriarh bo izvoljen 18. februarja 2021

Novi srbski patriarh bo izvoljen 18. februarja 2021

V beograjski stolnici sv. Save so obhajali spominsko bogoslužje za pokojnega patriarha Irineja.

FOTO: Wikipedia

V Srbski pravoslavni cerkvi bodo novega patriarha volili 18. februarja prihodnje leto, je po navedbah avstrijskega Kathpressa sklenil sveti sinod srbskega pravoslavnega patriarhata. Novega cerkvenega voditelja bodo volili po smrti patriarha Irineja, ki je 20. novembra letos umrl zaradi koronavirusne bolezni. V cerkvenih krogih so s posebno pozornostjo zabeležili podatek, da je škof Fotije iz Zvornika-Tuzle na sveti večer v kripti stolnice sv. Save obhajal spominsko bogoslužje za pokojnega patriarha.

Fotije je tik pred božičnimi prazniki v opaženem pogovoru za srbske medije predstavil svoje razmišljanje o nalogah srbskega patriarha v tamkajšnji pravoslavni Cerkvi in o skorajšnjih volitvah novega cerkvenega voditelja, med opazovalci pa poleg novosadskega škofa Irineja velja za enega najverjetnejših kandidatov za položaj novega patriarha.

Škof Irinej je tiskovni predstavnik Srbske pravoslavne cerkve. Na tem položaju je večkrat izrekel svoje mnenje o Ukrajini, ki trenutno razdvaja vesoljno pravoslavje. Irinej je kritičen do ravnanja ekumenskega patriarha Bartolomeja I., ki je priznal novo, od Moskve neodvisno Pravoslavno cerkev v Ukrajini.

Mozaiki v stolnici sv. Save zaključeni

V Beogradu pa so konec letošnjega decembra tudi uradno zaključili izdelavo okoli 15.000 kvadratnih metrov velikih mozaikov v notranjosti svetišča. Gradnja stolnice sv. Save se je začela pred 85 leti. Ob zaključku notranjih del so priredili slovesnost, ki sta se je udeležila tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Stolnica sv. Save je edinstvena zaradi svoje velikosti in pomena za srbsko Cerkev in narod, pa tudi zaradi zlatih mozaikov v notranjosti svetišča. Mozaik v kupoli, ki meri 1.230 kvadratnih metrov in upodablja Kristusov vnebohod, je ustvarila Ruska akademija umetnosti pod vodstvom Nikolaja Muhina, dela pa so bila zaključena 13. decembra 2017.

Notranjo opremo stolnice sv. Save je finančno v veliki meri podprla tudi Ruska pravoslavna cerkev.


FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh