Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi škof za irsko 'krizno škofijo' Cloyne

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 11. 2012 / 09:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi škof za irsko 'krizno škofijo' Cloyne

Irska škofija je na časopisne naslovnice prišla zaradi sistematičnega prikrivanja primerov spolnih zlorab; škofa Johna Mageeja bo nasledil William Crean.

Južnoirska škofija Cloyne, ki je na časopisne naslovnice prišla zaradi sistematičnega prikrivanja primerov spolnih zlorab, ima novega škofa. Papež Benedikt XVI. je minulo soboto župnika Williama Creana imenoval za naslednika škofa Johna Mageeja, ki je marca 2009 zaradi omenjenega škandala zapustil svoj položaj. Po kritiki zaradi pomanjkljivega sodelovanja škofije z državnimi oblastmi za sodni pregon v primeru spolnih zlorab je škof Magee vodenje škofije predal morebitnemu nasledniku. Odtlej jo je začasno vodil nadškof Dermot Clifford. Papež je Mageejev predčasni odstop sprejel marca 2010.

Poročilo iz Cloyna, ki ga je pripravila neodvisna preiskovalna komisija, je leta 2011 navedlo izsledke, da so v škofiji Cloyne sistematično prikrivali primere spolnih zlorab. V poročilu so bili izrečeni hudi očitki škofu Mageeju. Zaradi poročila je prišlo do dipomatskih nesoglasij med irsko vlado in Svetim sedežem, ki jih je povzročil očitek predsednika vlade Ende Kennyja, da je Vatikan oviral državni sodni pregon ljudi, ki so zlorabljali otroke.

William Crean se je rodil 16. decembra 1951 v mestu Tralee. Leta 1976 je prejel duovniško posvečenje, kasneje pa se je na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu izpopolnjeval v študiju teologije. Po vrnitvi na Irsko je deloval kot učitelj verskega pouka in župnik. Med leti 1988 in 1996 je bil v škofiji Kerry pristojen za versko izobraževanje odraslih. Nazadnje je kot duhovnik upravljal župnijo Cahersiveen.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh