Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi odgovor bratovščine sv. Pija na vatikansko preambulo

Objava: 19. 01. 2012 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi odgovor bratovščine sv. Pija na vatikansko preambulo

Kongregacija za nauk vere bo besedilo obravnavala na redni skupščini konec januarja.

Lefebvrijanska bratovščina sv. Pija je Vatikanu predstavila nov odgovor na dogmatično preambulo v okviru najnovejših prizadevanj za združitev. Kongregacija za nauk vere je že prejela besedilo bratovščine z naslovom ‘Sv. Pij X.’, kot je v začetku tedna poročala avstrijska katoliška agencija Kathpress.

O vsebini odgovora zaenkrat še ni znanih podrobnosti. Kot so sporočili iz Vatikana, bo Kongregacija za nauk vere besedilo obravnavala na redni skupščini konec januarja. Že pred božičem je v Rim prispel prvi odziv bratovščine na preambulo, vendar ni vseboval pričakovanega odgovora, pač pa le nekaj temeljnih dokumentov.

Kongregacija za nauk vere bo besedilo obravnavala na redni skupščini konec januarja. Vatikan je bratovščini sv. Pija sredi lanskega septembra ob zaključku več kot leto in pol trajajočega dialoga v podpis izročil dogmatično preambulo. To doslej še neobjavljeno besedilo vsebuje vsebinske temelje in pogoje za morebitno odpravo teološkh razlik med Vatikanom in lefebvrovci, ki so od leta 1988 ločeni od Rima.

Med oktobrom 2009 in aprilom 2011 so štirje izvedenci vatikanske komisije ‘Ecclesia Dei’ in člani bratovščine sv. Pija na osmih zasedanjih razpravljali o obstoječih razlikah in možnostih ponovne združitve. V ospredju so bila različna stališča glede drugega vatikanskega koncila (1962-1965) in njegov odnos do ekumenizma, verske svobode in medverskega dialoga. Po navedbah iz Vatikana preambula, ki jo je na srečanju 14. septembra lani kardinal William Levada izročil vrhovnemu predstojniku bratovščine Bernardu Fellayu, vsebuje ‘nekatera vodila in merila razlage katoliškega nauka, ki so potrebni za zagotavljanje zvestobe cerkvenemu nauku’.

O vsebini preambule obe strani še ne želita govoriti, ker bodo morda potrebne še določene spremembe in prilagoditve v besedilu. V Vatikanu so sicer zagotovili, da razen posameznih formulacij ne želijo s kakršnimi koli temeljnimi spremembami posegati v obstoječe besedilo, prav tako pa niso pripravljeni sprejeti morebitnih nadaljnih razprav v okviru prizadevanj za združitev.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh