Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi londonski nadškof za dialog vere in razuma

Objava: 25. 05. 2009 / 09:01
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi londonski nadškof za dialog vere in razuma

Nadškof Nichols položaj nastopil na praznik Gospodovega vnebohoda

Novi westminstrski nadškof Vincent Gerard Nichols se je v svojem govoru ob prevzemu položaja na praznik Gospodovega vnebohoda zavzel za ‘odkritosrčen dialog med vero in razumom’. Jasno je nastopil proti naraščajoči in pogosto ateistično naravnani nestrpnosti proti veri in njenemu javnemu izražanju.

Nadškof Nichols je izpostavil dokaj neuspešen poskus misijonarjenja apostola Pavla v Atenah in pri tem spomnil na nalogo Cerkve in vseh kristjanov, da okrepimo dialog med vero in sodobnim načinom razmišljanja. Danes številni ljudje vero in razum sprejemajo kot dve nezdružljivi nasprotji, z obžalovanjem ugotavlja nadškof Nichols. Takšen pogled je krivičen do obeh vidikov in omejuje dejanske možnosti za izmenjavo mnenj.

Dialog pa je otežen tudi zato, dodaja Nichols, ker številni mediji dejansko stanje predstavljajo na pomankljiv in pristranski način. Večinoma se osredotočajo na spore, redko pa v ospredje svojega poročanja postavljajo soglasne rešitve spornih tem. S takim početjem pogosto zavirajo ali celo preprečujejo ‘ustvarjalne pogovore’.

Vincent Gerard Nichols, rojen leta 1945, je na mestu westminstrskega nadškofa nasledil kardinala Cormaca Murphyja O’Connorja. V duhovnika je bil posvečen leta 1969, od leta 1992 pa je deloval kot londonski pomožni škof. Papež Janez Pavel II. ga je leta 2002 imenoval za birminghamskega nadškofa. Nadškofija Westminster (ki obsega le majhen del Londona), pa šteje okoli 500,000 katoličanov.

Že ob nastopu novega položaja so člani Katoliške škofovske konference Anglije in Walesa nadškofa Nicholsa izvolili za svojega novega predsednika, saj je predsedstvo škofovske konference tradicionalno povezano s škofovskim sedežem v Westminstru.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh