Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi koptski papež bo izvoljen 2. decembra

Objava: 17. 09. 2012 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi koptski papež bo izvoljen 2. decembra

Otrok z zavezanimi očmi bo med slovesnostjo v kairski stolnici sv. Marka ‘izžrebal’ naslednika papeža patriarha Šenude III., ki je letos marca umrl v starosti oseminosemdeset let.

Novi poglavar koptske pravoslavne Cerkve bo izvoljen v začetku letošnjega decembra. Volilna skupščina z 2.405 poslanci, tako duhovniki kot laiki, bo 24. novembra sporočila imena treh kandidatov, ki bi na položaju koptskega papeža patriarha lahko nasledili v letošnjem marcu umrlega Šenudo III., je minuli teden v Kairu napovedal koptski škof Paul.

Pred tem bodo 4. oktobra objavili seznam s petimi do sedmimi kandidati. Izmed treh, ki bodo na seznamu ostali, bo po izročilu otrok z zavezanimi očmi ‘izžrebal’ ime 118. naslednika svetega Marka. Zadnjo slovesnot bodo priredili 2. decembra v kairski stolnici sv. Marka.

Kot navajajo egiptovski mediji, je več kot polovica poslancev v volilni skupščini laikov. Med njimi so predstavniki škofij, koptski politiki in znanstveniki, pa tudi časnikarji. Delež žensk v volilni skupščini je okoli pet odstoten. Prvič bodo pomembno vlogo odigrali tudi glasovi iz inozemstva: okoli petina volilcev namreč izhaja iz koptskih skupnosti izven Egipta.

Za naslednika Šenude III. so lahko izvoljeni škofje ali menihi, starejši od štirideset let. Koptsko izročilo predvideva, naj bi kandidat pred tem najmanj petnajst let preživel v samostanu. Že pred nekaj tedni je ustrezni odbor imenoval seznam osemnajstih kandidatov, sedmih škofov in enajstih menihov. Vsi poslanci 2.400-članske volilne skupščine lahko do konca septembra sporočijo morebitne ugovore proti navedenim kandidatom. Dokončni seznam predlogov za volilno skupščino bo vseboval pet do sedem imen.

Med favorite trenutno sodijo sedemdesetletni škof Thoma El Suriani, metropolit iz Damiette in glavni tajnik svetega sinoda, dvainpetdesetletni škof Youaness El Anba Boula, nekdanji tajnik Šenude III., pa tudi kairski pomožni škof Rafael in škof Kyrillos iz Milana. Metropolit Pachomios iz Beheire, ki naloge papeža patriarha opravlja kot ‘locum tenens’ do izvolitve naslednika, ni na seznamu morebitnih bodočih koptskih poglavarjev.

Na fotografiji: pokojni koptski poglavar Šenuda III.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh