Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova Schola Labacensis z Marijinimi pesmimi

Za vas piše:
S. Diana Novak
Objava: 22. 05. 2024 / 09:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.05.2024 / 09:53
Nova Schola Labacensis z Marijinimi pesmimi
cerkev sv. trojica, uršulinke, sakralni abonma, koncert ansambla Nova Schola Labacensis, Boris Šinigoj. FOTO: s. Diana Novak

Nova Schola Labacensis z Marijinimi pesmimi

Na sklepnem koncertu letošnjega Sakralnega abonmaja bodo v sredo, 29. maja, ob 19.30 v uršulinski cerkvi Sv. Trojice v Ljubljani zazvenele pesmi, posvečene Božji Materi Mariji.

Ansambel za staro glasbo Nova Schola Labacensis bo predstavil pesmi, ki so se iz obdobja visokega srednjega veka ohranile v dveh znamenitih španskih zbirkah: Llibre Vermell (Rdeča knjiga) iz Montserrata ter Cantigas de Santa Maria (Marijine pesmi).

Rodovitno sobivanje različnih kultur

Ohranjeni notni zapisi z besedili in ilustrativnimi dekoracijami iz 13. in 14. stoletja pričujejo o bogatem verskem, glasbenem in kulturnem življenju na Iberskem polotoku ter ustvarjalnem in miroljubnem sobivanju mnogih kultur na stičišču treh svetovnih religij: krščanstva, judovstva in islama.

Koncertni program je oblikoval prof. Boris Šinigoj, umetniški vodja zasedbe, ki jo sestavljajo sopranistke Tadeja Pance, Urška Kastelic in Ana Novak, med pevske glasove pa se s spremljavo ter solističnimi medigrami vpletajo še zvoki srednjeveških godal v izvedbi Tomaža in Miha Šinigoja ter arabske in srednjeveške lutnje v izvedbi Borisa Šinigoja.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh