Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova maša Matjaža Vente v Dobu pri Domžalah: »Vodo človeškega boš spreminjal v veselje Božjega« [FOTO]

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 30. 06. 2024 / 14:26
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2024 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova maša Matjaža Vente v Dobu pri Domžalah: »Vodo človeškega boš spreminjal v veselje Božjega« [FOTO]
FOTO: Marjan Pogačnik

Nova maša Matjaža Vente v Dobu pri Domžalah: »Vodo človeškega boš spreminjal v veselje Božjega« [FOTO]

V Dobu pri Domžalah se je dopoldne pod šotorom, postavljenem tik ob cerkvi, za novo mašo duhovnika ljubljanske nadškofije Matjaža Vente zbrala množica vernikov od blizu in daleč. V dolgem sprevodu sta bila poleg duhovnikov, diakonov in ministrantov tudi Matjaževa starša, ki sta pred oltar prinesla kruh in vino, njegovi sestri pa sta mu izročili novomašni križ strica Matjaževe babice.

Domači župnik Jure Ferlež je v pozdravu dejal, da smo tu zato, da vsak odide malo svet. Da je to mogoče, je potrdil z besedami sv. Arškega župnika: »Tudi ti zmoreš, tudi v tebe Bog zaupa. Tudi ti zmoreš biti svet.«

Domači župnik Jure Ferlež z novomašnikom. FOTO: Marjan Pogačnik

»Po tebi si Bog želi biti blizu ljudem«

Po evangeliju o spremenitvi vode v vino v Kani Galilejski je pridigal Jure Koželj, župnik s Preske, pri katerem je bil Matjaž Venta daljše obdobje bogoslovja ob koncih tedna na pastoralni praksi. »Po tebi si Bog, Emanuel, želi biti blizu ljudem,« je dejal Koželj – takšnim, ki Boga že poznajo, pa tudi tistim, ki ga ne ali ki mislijo, da ga ne potrebujejo. Dodal je, da ga je Gospod izbral, da bi bil s človekom tam, kjer je, in da bi ga vodil tja, kjer ne manjka vina veselja.

Župnik Jure Koželj med pridigo. FOTO: Marjan Pogačnik

»Ko si včeraj ob 10.04 postal duhovnik, si postal živi zakrament Jezusa Kristusa,« mu je dejal Koželj in poudaril, da duhovniško posvečenje omogoča delovanje v Kristusovi besedi, kar »je neskončno več kot v Kristusovem imenu« ali tudi veliko več kot denimo znanstveni dosežki ali poleti v vesolje. »Jezus je na skrit način postal navzoč v tebi, da bi po tebi vodo človeškega spreminjal v veselje Božjega,« je dejal preški župnik in dodal, da se to dogaja po zakramentih.

Novomašnikovi domači. FOTO: Marjan Pogačnik

Marija je bila tam

Zatem je pokazal na veliko vlogo Božje Matere pri Matjaževi poklicanosti. »S kakšnim žarom si pripovedoval o Medžugorju in Kureščku; si predstavljam, da je bila Marija tam,« je ob besedah iz evangelija – In Marija je bila tam – dejal župnik Koželj ter naredil vzporednico med nekaterimi Marijinimi sporočili in Matjaževim življenjem. »Neomajna povezanost z Marijo te bo naredila neomajnega v prizadevanju za veselje ljudi,« je poudaril župnik v Preski.

Verniki, med katerimi so bile tudi narodne noše. FOTO: Andrej Rozman

Pridigar je novomašniku zaželel še, da bi skupaj z Marijo ponavljal 'Naj se po meni uresniči tvoj program, Gospod' in ta Kristusov program vedno znova »nalagal«: tako bo omogočil večje delovanje milosti v življenju ljudi.

Mašne prošnje prijateljic in prijateljev s Kureščka. FOTO: Marjan Pogačnik

Blagoslov novomašnega križa. FOTO: Marjan Pogačnik

Torkov post od sladic

Pri mašni daritvi je somaševalo okoli dvajset duhovnikov, navzoča sta bila dva diakona. 

FOTO: Marjan Pogačnik

Slavje so obogatili ministranti z ubranim sodelovanjem ter mešani pevski zbor župnije Dob z orkestrom z imenitnim petjem in glasbo. 

FOTO: Marjan Pogačnik

Mešani župnijski pevski zbor. FOTO: Marjan Pogačnik

V vročini so prostovoljci delili vodo, navzoče pod odprtim šotorom je proti koncu začel hladiti veter, ki je celo odtrgal zastavo z zvonika. Župnik Ferlež je med oznanili izrazil hvaležnost Bogu za lepo vreme in spomnil na torkov post od sladic in sladkega s posebnim namenom – da bi se za izpraznjeno Matjaževo mesto v bogoslovju našla zamenjava.

FOTO: Marjan Pogačnik

»Ganjen in hvaležen«

»Resnično ganjen in hvaležen sem Bogu, da sem lahko skupaj z vami daroval to mašno daritev. Pri sveti maši se nam resnično odpirajo nebesa,« je zahvalo začel novomašnik. Zahvalil se je župniku Juretu in župljanom na Dobu, ki so ga »s takšno ljubeznijo sprejeli medse«. Dodal je, da ga je ob prihodu z duhovnih vaj pred novo mašo v kraju pričakala vrsta mlajev. Sledila je še vrsta drugih novomašnikovih zahval vsem, ki so imeli pomembno mesto na njegovi poti poklicanosti in pri pripravi novomašnega slavja.

Ob izročitvi darila staršem. FOTO: Marjan Pogačnik

Ob koncu je staršema izročil darili: mami je namenil prtiček, v katerega si je po posvečenju obrisal roke, očetu pa spovedno štolo, s katero je podelil prvo spoved. »Naj bo to znamenje hvaležnosti, da je vajin sin duhovnik,« jima je ob aplavzu množice dejal novomašnik Matjaž.

Mama pozdravlja novomašnika. FOTO: Marjan Pogačnik

Novomašno praznovanje se je nadaljevalo s pozdravi z navzočimi verniki v cerkvi.

Matjaževi sestri mu izročata novomašni križ. FOTO: Marjan Pogačnik

Skupinska fotografija. FOTO: Marjan Pogačnik

Še nekaj utrinkov z nove maše si oglejte v spodnji fotogaleriji.


Nalaganje
Nazaj na vrh