Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova knjiga o Benediktovem »pontifikatu iz ozadja«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2022 / 12:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova knjiga o Benediktovem »pontifikatu iz ozadja«
Papež Frančišek je svojega predhodnika nazadnje obiskal v velikem tednu in mu voščil za 95. rojstni dan. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek)

Nova knjiga o Benediktovem »pontifikatu iz ozadja«

Italijanski pisec in dolgoletni urednik časnika »Corriere della Sera« Massimo Franco v novi knjigi osvetljuje zapleten odnos med papežem Frančiškom in njegovim predhodnikom Benediktom XVI.

Il monastero. Benedetto XVI - nove anni di pontificato ombra (Samostan. Benedikt XVI. Devet let papeževanja iz ozadja) je naslov 288 strani dolgega eseja, ki je včeraj prišel na police italijanskih knjigarn. Avtor se v zapisu osredinja na »vzporedno papeževanje«, kot ga vidi sam: središče moči z Argentincem Frančiškom v Domu sv. Marte, v neposredni bližini pa samostan Mater Ecclesiae, kjer živi upokojeni nemški papež.

Franco samostan Mater Ecclesiae opisuje kot »najneobičajnejši in najzanimivejši kraj v Vatikanu«.

Franco po navedbah založbe v svoji knjigi samostan Mater Ecclesiae opisuje kot »najneobičajnejši in najzanimivejši kraj v Vatikanu«. Tam biva Benedikt XVI. s svojim osebnim tajnikom nadškofom Georgom Gänsweinom od svojega odstopa s papeškega položaja leta 2013. Ob tem pa zdaj že 95-letni cerkveni dostojanstvenik svoje obiskovalce sprejema oblečen v belo, »kot bi bil še vedno dejavni papež in ne najslavnejši 'bivši' na svetu,« opaža Franco.

V tem doslej neprimerljivem položaju, ki traja veliko dlje, kot se je sprva domnevalo, avtor razčlenjuje razvoj zadnjih devetih let. Ob tem, Franco sklene svoje premišljevanje, »travma odstopa iz leta 2013 še ni razrešena ali presežena, Katoliška cerkev pa se danes zdi še bolj razklana kot leta 2013«.

Upokojeni papež se po Frančiškovih besedah ne vmešava v njegove odločitve.

Ob tem spomnimo, da papež Frančišek svoj odnos z Benediktom XVI. vedno opisuje kot korekten: upokojeni papež se po Frančiškovih besedah ne vmešava v njegove odločitve.

Nadškof Gänswein okužen z novim koronavirusom

Iz Vatikana so v teh dneh tudi sporočili, da se je osebni tajnik upokojenega papeža, nadškof Georg Gänswein, okužil z novim koronavirusom, in je od ponedeljka, 11. aprila, v samoizolaciji. Na velikonočno nedeljo je hitri test še vedno pokazal nazočnost okužbe.

Koronaokužba nadškofa Gänsweina je pomenila, da minulo soboto ni mogel obhajati 95. rojstnega dne upokojenega papeža.

Koronaokužba nadškofa Gänsweina je pomenila, da minulo soboto ni mogel obhajati 95. rojstnega dne upokojenega papeža. Gänswein je že pred tem pojasnil, da bodo šele v tednu velikonočne osmine »Benedikta obiskali manjše delegacije in posamezniki« in mu voščili ob častitljivi obletnici. Papež Frančišek je svojega predhodnika obiskal že v sredo v velikem tednu.

Po navedbah italijanskih medijev naj bi bil koronapozitiven tudi vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher, zaradi česar je moral preložiti obisk ukrajinske prestolnice Kijev, ki ga je načrtoval še pred velikonočnimi prazniki.

Nalaganje
Nazaj na vrh