Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova duhovnika na dan državnosti

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 26. 06. 2018 / 08:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2018 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova duhovnika na dan državnosti

Nova duhovnika na dan državnosti

Duhovniški posvečenji v novomeški škofiji in mariborski nadškofiji.

Na včerajšnji praznik, dan državnosti, sta bila v Cerkvi na Slovenskem posvečena dva nova duhovnika. V novomeški stolnici je škof Andrej Glavan med slovesnim bogoslužjem posvetil edinega letošnjega škofijskega novomašnika Branka Jurejevčiča iz župnije Podzemelj, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl pa je v mariborski stolnici v duhovnika posvetil diakona iz minoritskega reda, brata Rufina Vladimirja Predikako iz nadžupnije Ptuj – Sv. Jurij. Obenem sta diakonsko posvečenje prejela dva škofijska bogoslovca: Primož Lorbek iz župnije Zavrč ter Sebastijan Tišler iz župnije Maribor – Tezno.

Slovesnosti v novomeški stolnici se je udeležilo veliko število duhovnikov, sorodnikov in vernikov. Škof Glavan je v nagovoru opozoril, da je v teh težkih časih, ko je tako malo posvečenj, vsaka nova maša poseben Božji dar. Poudaril je, da ne smemo izgubiti upanja, kajti »Bog je še vedno na delu, še vedno kliče. Bog je zvest.« Dokaz za to je včerajšnji novomašnik, ki se je odzval Gospodovemu klicu.

Ob koncu svete maše so vsi navzoči zapeli še državno himno in tako počastili osrednji slovenski državni praznik.

Letos še trije novomašniki v novomeški škofiji

V novomeški škofiji bodo letos poleg škofijskega novomašnika prvo mašo v domači župniji obhajali še trije novomašniki iz redovnih skupnosti. Novo mašo je v nedeljo, 24. junija, v Šmarjeti že obhajal Janez Barborič, ki pripada neokatehumenski skupnosti, mašniško posvečenje in novo mašo pa bosta v naslednjih tednih prejela in obhajala še jezuit p. Benjamin Bevc in kartuzijan p. Joachim Schmidt.

Lepo in doživeto bogoslužje v mariborski stolnici

Bogoslužna slovesnost v mariborski stolnici je bila lepa in doživeta. Verniki, med njimi veliko mladih, so lahko začutili, kako spodbudno in pričevalno je, kadar mlad človek pogumno in z zaupanjem odgovori na Božji klic in izreče svoj »tukaj sem Gospod, ker si me klical.«

Nadškof Cvikl je v nagovoru izhajal iz evangeljskega odlomka, ko je Jezus apostola Petra postavil v pastirsko službo in ga pred tem trikrat vprašal, ali ga ljubi. Kot je dejal, postati diakon ali duhovnik ne pomeni iti kamor človek sam hoče, kamor ga vleče srce, ampak mora raztegniti roke in iti tja, kamor ga vodi Božji Duh.

Pridružimo se povabilu škofa Glavana in veliko molimo za novomašnike, za vse duhovnike in nove duhovne poklice.

Vir: Škofija Novo Mesto / Nadškofija Maribor / Radio Ognjišče
Foto: Škofija Novo Mesto (Tatjana Splichal) / Nadškofija Maribor

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh